Mugabe öppen för samtal med oppositionen

Tsvangirai varnar Mugabe för att stämplas som en illegitim ledare, ansvarig för mord på civila

1 av 2 | Foto: Foto: AFT
Zimbabwes president Robert Mugabe visade sig i Harare.
NYHETER

Han har dragit sig ur presidentvalet på fredag men det hindrar honom inte från att varna motståndaren.

Inom 24 timmar måste Mugabe inleda förhandlingar med oppositionen annars riskerar han att stämplas som en illegitim ledare, ansvarig för mord på civila, säger Tsvangirai till tidningen Times.

På torsdagen meddelade Zimbabwes president Robert Mugabe,enligt nyhetsbyrån AP , att han är öppen för samtal med oppositionen.

Zimbabwes oppositionsledaren Morgan Tsvangirai förespråkar inte ett militärt ingripande i landet, varken av FN eller någon annan organisation, sade han på torsdagen.

Dagen innan publicerade tidningen The Guardian en artikel i Tsvangirais namn där han manade världens ledare att sätta vapenmakt bakom sin hårdföra retorik om Zimbabwe.

I ett brev till tidningen sade oppositionsledaren på torsdagen att han aldrig godkänt artikeln, trots försäkringar från ”trovärdiga källor” om att han gjort det.

Ska hitta afrikansk lösning

”MDC (oppositionspartiet) ska hitta en afrikansk lösning på krisen i Zimbabwe och uppskattar (Södra Afrikas samarbetsorganisations) SADC:s arbete i detta hänseende, står det hans påstådda brev till tidningen.

”Jag ber Afrikanska unionen och SADC att leda arbetet för att, med stöd av FN, klara övergångsprocessen.”

Varnar Mugabe

Oppositionsledaren drog sig i helgen ur valet på grund av det växande våldet. Han sade sig inte kunna begära att hans anhängare riskerar livet för att rösta. Han sökte efter avhoppet skydd på Nederländernas ambassad men återvände under onsdagen till sitt hem.

Trots att polis, militär och miliser står i tjänst hos envåldshärskaren Robert Mugabe drar sig inte Tsvangirai för att varna Mugabe.

Inom 24 timmar måste Robert Mugabe inleda förhandlingar med oppositionen, eller riskera att stämplas som en illegitim ledare, ansvarig för mord på civila.

Det säger Tsvangirai till brittiska tidningen Times på torsdagen, refererar Reuters.

Enligt landets myndigheter kommer dock presidentvalet, nu med bara en kandidat, hållas som planerat på fredagen.

Om Mugabe förklarar sig som vinnare är tiden för förhandlingar över, varnar Tsvangirai.

USA:s regering sade på torsdagen att Mugabes regering borde godta oppositionspartiet MDC:s erbjudande att förhandla, förhandlingar efter att Mugabe utropat sig som segrare i valet betraktades som en omöjlighet.

USA:s president George W  Bush sade sedan han mött FN:s säkerhetsråds medlemmar i Vita huset att fredagens val inte har någon trovärdighet.

Fri mot borgen

Oppositionspartiet MDC:s generalsekreterare Tendai Biti har släppts fri mot borgen, uppgav hans advokat på torsdagen. Biti har suttit fängslad sedan den 12 juni, åtalad bland annat för för högförräderi och för att ha förolämpat Mugabe. Högförräderi är ett brott som bestraffas med döden i Zimbabwe.

Biti ska lämna in tusen miljarder zimbabwiska dollar till domstolen samt lagfarten till sitt hus. Biti måste anmäla sig till polisen en gång i veckan.

På grund av Zimbabwes skyhöga inflation går det inte att omvandla beloppet till någon annan valuta.

UD avråder från alla resor till Zimbabwe.

ARTIKELN HANDLAR OM