Hägglund peppade partiet

NYHETER

Kristdemokraternas ledare, socialminister Göran Hägglund, försökte gjuta mod i partiet trots låga opinionssiffror när han inledde partiets riksting i Norrköping på torsdagen.

Bland annat nämnde han att de allra fattigaste pensionärerna, som får full garantipension, kan räkna med 2500 kronor i lägre skatt per år från 2009.

– Och jag vågar påstå att det inte skett utan kristdemokraterna i regeringen. Det är ytterligare ett bevis för att vi gör avtryck och har betydelse för människors vardag, sade Hägglund.

"Mer måste göras"

Han pekade också på regeringens satsningar på äldreomsorg och äldreboende, samt vårdnadsbidraget och tandvårdsreformen som införs första juli.

Hägglund är däremot inte nöjd med köerna i vården och angrep landstingen för att inte uppfylla vårdgarantin.

– Svenska folket betalar varje år 266 miljarder kronor för en god vård. Ändå får människor inte vård inom den tid stat och landsting kommit överens om, sade han.

– Det är uppenbart att mer måste göras.

Hägglund hotar landstingen med lagstiftning och sanktioner om det inte blir bättring, men först ska han invänta förslag från den utredning som ska vara klar efter sommaren.

Inte orolig för fyraprocentspärren

Kristdemokraterna balanserar kring fyraprocentsspärren till riksdagen och fick endast 4,6 procent av väljarstödet i SCB:s mätning som publicerades i maj. Hägglund säger sig dock inte vara orolig utan hänvisar till att partiet brukar göra bra valrörelser när det gäller.

Enda nyheten i talet var att kristdemokraterna nu ska tillsätta arbetsgrupper på åtta områden för att utveckla bland annat politiken för familjer, skola, äldre, vården och företagen inför nästa val. De ska vara klara i slutet av året.

– Vi måste hela tiden fylla på, så att vi har nya grejer i skafferiet att presentera för väljarna, säger Göran Hägglund.

TT