Modernt slaveri i New York

1 av 5 | Foto: AP
Vidriga förhållanden Så här fick kvinnorna sova, som hundar på en matta på golvet. De blev också misshandlade, bland annat skållade, av mijonärsparet.
NYHETER

En fasansfull historia om mänskligt lidande har uppdagats i Long Island utanför New York.

Ett miljonärspar har under fem års tid hållits två indonesiska kvinnor som slavar och torterat dem.

Varsha Mahender Sabhnani, 45, dömdes på torsdagen av en federal domstol på Long Island i New York till elva års fängelse för att ha tvingat två indonesiska kvinnor arbeta utan betalning under svåra förhållanden.

Kvinnorna, torterades och var tvungna att arbeta upp till 20 timmar om dagen sedan de fått sina pass beslagtagna av den nu dömda kvinnan och hennes man.

Tvingades äta 25 chilifrukter

Maken i huset, 51-åriga Mahender Murliddhar Sabhnani, väntas få sin dom under fredagen.

Paret fällds för en rad brott, som åklagaren karaktäriserade som ”modernt slaveri”.

Varsha Mahender Sabhnani, mamma till fyra barn, ska ha varit den som styrde tortyren. Bland annat ska kvinnorna ha slagits med kvastar och tvingats att sova på köksgolvet.

Offren har dessutom vittnat om att de förutom att städa och laga mat blev översköljda av skållhet vatten och tvingade att äta het chilipeppar. De var tvungna att stjäla mat för att få tillräckligt att äta.

– De åtalades har betett sig som monster. Det här är inget annat än nutida slaveri, säger åklagaren Demetri Jones till New York Post.

"Hem, jag vill åka hem"

Mahender-familjen äger en internationellt bolag som tillverkar och distribuerar parfym. De höll sina två slavar i sitt hem i fasionabla Long Island utanför New York.

Polisen fattade misstankar sedan ett av offren hittades på ett café endast klädd i trasor och med öppna sår bakom öronen.

– Hem, jag vill åka hem, ska kvinnan ha sagt gråtande.

Det andra offret hittades gömd i en garderob under källartrappan i parets hus.

Miljonärsfamiljen hade lovat de indonesiska kvinnorna, som är i 50-årsåldern, 200 dollar i månaden när de kom till USA, mot att de utförde hushållstjänster.

Men i stället tvingades de alltså jobba under familjen Mahenders tyranneri.