Ridvästar klarar inte säkerhetskraven

Foto: TESTFAKTA
Klicka på bilden för att förstora.
NYHETER

Fem av tio säkerhetsvästar klarar inte säkerhetskraven – trots att ridvästarna är CE-märkta.

Det visar Testfaktas laboratorieundersökning av tio vanliga märken.

– Det här är farligt. Föräldrar riskerar att sätta på sina barn en produkt som inte ger fullgott skydd, säger Kerstin Jönsson på Konsumentverket till konsumentsajten.

Foto: TESTFAKTA
Fem av tio ridsäkerhetsvästar klarar inte kraven, visar Testfaktas undersökning.

Ridsporten tillhör en av de farligaste sporterna. Enligt konsumentverket söker varje år omkring 13 000 personer vård på akutmottagning efter skador i samband med ridning eller hästhantering på fritiden, skriver Testfakta.

Vanliga märken

Ridsäkerhetsvästen ska användas för att skydda ryttarens rygg och bröstkorg om hästen kastar av ryttaren eller vid en fallolycka. Men fem av tio västar för barn och ungdomar klarar inte säkerhetskraven – trots att ridvästarna är märkta med CE-märkta, visar Testfaktas laboratorieundersökning av tio vanliga märken.

– Under förutsättning att västarna är testade enligt EU-standard är det här skrämmande, säger Kerstin Jönsson, utredare inom produktsäkerhet på Konsumentverket, till Testfakta.

Se över regelverk

Också Ulf Wiken, säkerhetsansvarig på Svenska Ridsportförbundet, oroas av resultatet.

– Det här låter inte bra. Har man ett märkningssystem som inte följs är det oroväckande. Vi frågar oss om man måste se över det regelverk som finns kring märkningen, säger han till konsumentsajten.

Konsumentverket kommer nu att titta närmare på flera av säkerhetsvästarna.

– När det gäller den här typen av ärenden börjar vi alltid med en dialog med importören eller tillverkaren. Innan rättsliga ingripanden från myndigheten sker ger vi alltid motparten möjlighet att vidta åtgärder. Men det kan gå så långt att vi måste återkalla västar som inte uppfyller kraven, säger Kerstin Jönsson, som i nuläget inte har något råd att ge till oroliga föräldrar.