Biovapenexpert vann över USA:s regering

– nu får toppforskaren miljoner dollar i skadestånd

NYHETER

Han pekades ut som mannen bakom de dödliga mjältbrandsattackerna i USA.

Nu får toppforskaren Steven Hatfill nästan sex miljoner dollar i skadestånd av amerikanska justitiedepartementet

Han stämde dem – och vann.

Foto: Rick Bowmer/AP
UTPEKAD. Steven Hatfill är expert på biologiska vapen och namngavs av USA:s justitieminister i utredningen kring de dödliga mjältbrandsattackerna. Bilden togs 2002 i samband med en presskonferens.

Det var 2001 som brev med livsfarliga mjältbrandssporer skickades till bland annat jurister och tidningar i New York, Washington och Florida.

Breven öppnades av intet ont anande människor och 18 personer smittades av pulvret och insjuknade.

Fem dog.

Det var dåvarande justitieministern John D Ashcroft pekade ut den militäre biovapenexperten Hatfill som en "intressant person i sammanhanget". Hatfill avlyssnades, polisen spanade på honom och gjorde husrannsakan i hans hem. Allt utan att hitta något som kunde binda honom vid pulverbreven.

Avlyssnades och fick sparken

Hatfill, som jobbat med USA:s hemliga biologiska vapen vid forskningsanläggningen i Fort Detrick I Maryland, har hela tiden förnekat att han skulle ha något med mjältbrandsattackerna att göra.

Men han fick sparken – och chansen att han får ett nytt betraktas fortfarande som små. Han forskar fortfarande, men jobbar idag som egen företagare.

För fem år sedan stämde Hatfill hela justitiedepartementet för att de kränkt hans rättigheter och förstört hans rykte.

Justitiedepartementet ska nu till att börja med betala 2,8 miljoner dollar, motsvarande drygt 17 miljoner svenska kronor, i engångsbelopp.

Dessutom ska man betala en årlig summa på 150.000 dollar, drygt 900.000 svenska kronor, i 20 år framåt. Hela uppgörelsen beräknas vara värd närmare sex miljoner dollar.

Justitiedepartementet erkänner däremot inte att man begått något fel då Hatfill pekades ut.