Kidnappade svensken fri

Två anställda vid Räddningsverket fördes bort av beväpnade män i Somalia

NYHETER

Det var beväpnade islamister som i morse kidnappade en svensk och en dansk räddningsarbetare nära staden Hudur.

Bägge FN-anställda har nu släppts, bekräftar Räddningsverket.

– De är på väg ut ur Somalia med en FN-plan och bägge är välbehållna, säger Karin Viklund vid Räddningsverket till aftonbladet.se.

De FN-anställda kidnappades när rebeller attackerade staden Hudur i centrala Somalia.

Beskedet kom strax efter klockan 16 på lördag eftermiddag svensk tid.

– Jag kan bekräfta att våra två anställda är fria. De är välbehållna och mår efter omständigheterna väl. Och de har inte blivit misshandlade eller något sådant, säger Karin Viklund, pressekreterare vid Räddningsverket.

Via ett FN-plan från staden Wajid flyger de först till FN-basen i Baidoa. Senast i morgon transporteras alla sedan till Nairobi i det södra grannlandet Kenya, tillsammans med övrig personal som Räddningstjänsten har i Baidoa.

De två har tagits omhand av FN:s säkerhetsorganisation UNDSS. Fri blev också den somaliska tolk som också tillfångatogs i morse.

Enligt den somaliske provinsguvernören Mohamed Abdi har ingen lösensumma betalats, uppger AP.

Minröjare

Svensken och dansken jobbar i International Medical Corps, IMC, och arbetade bland annat med att utbilda befolkningen i minröjning när de kidnappades i morse.

– Bägge är anställda av svenska Räddningsverket även om den ene är dansk medborgare. De hölls av en grupp som kallar sig ICU, islamiska domstolarna, sa Åke Svensson, informatör vid Räddningsverket, tidigare idag.

– Det känns väldigt knepigt att en befolkning som vi är där för att hjälpa inte respekterar fakta. Vi jobbar för deras mammor och barn och det här är tråkigt.

Oskadda

FN-personal från FN:s säkerhetsorganisation UNDSS såg både svensken och dansken vid halv tolvtiden idag svensk tid, nära staden Wajid. Redan då noterade man att bägge verkade oskadade, men också att de inte kunde röra sig fritt.

Svensken är i 20-årsåldern och kommer från Stockholm. Dansken är en 35-årig man som tidigare jobbat med minröjning i bland annat Libanon och Laos. Han har också jobbat för danska Röda korset.

– Vi har pratat med bådas anhöriga. De är informerade om läget, sa Åke Svensson.

Förhandlingar pågår

Förhandlingar pågick under dagen mellan kidnapparna och UNDSS.

– Obekräftade uppgifter säger att de ville ha pengar. Men vi har inte fått några konkreta krav.

Islamisterna tog över

Hudur, som ligger 37 mil nordväst om huvudstaden Mogadishu, anfölls vid halv fyra på lördagsmorgonen av beväpnade islamister. Enligt ett vittne sårades distriktschefen. En av hans livvakter dödades i en våldsam eldstrid och islamister har nu tagit över staden.

Kidnappningar har blivit allt vanligare i Somalia, ett land som inte haft en fungerande regering på mer än 15 år.

Bara den senaste veckan har fem personer kidnappade. Ett tyskt par, deras son och en fransk sjökapten kidnappades i måndags til sjöss och piraterna krävde 1 miljon dollar i lösensumma.

FAKTA

Räddningsverket har totalt nio anställda på plats i Somalia. Fyra finns i staden Baidoa varav en är kvinna. Gruppen flygs under dagen av säkerhetsskäl till Nairobi i grannlandet Kenya.

Dessutom finns 22 lokalanställda, plus ett antal personer som redan jobbar från Nairobi.

Räddningsverket arbetar för FN-organet UNDP i ett projekt, Mine Risk Education, som ska informera och utbilda somalier om hur man ska förhålla sig till minor och oexploderad ammunition för att undgå att skadas.

Insatsen är finansierad av svenska SIDA.

ARTIKELN HANDLAR OM