Robert Mugabe svärs in på söndag

NYHETER

Robert Mugabe vann en jordskredsseger i presidentvalet i Zimbabwe och svärs in på nytt före måndag, förkunnade officiella källor på lördagen.

Foto: Foto: AP
Robert Mugabe.

Rösterna i det omstridda valet räknades dagen efter det att Mugabe trotsat världen som vädjade att valet skulle avblåsas. Eftersom Mugabe själv var ensam kandidat rådde det ingen tvekan om att hans 28 år vid makten skulle följas av en ny mandatperiod.

Mycket riktigt uppgav officiella källor på lördagen att Mugabe vunnit en jordskredsseger och att han kommer att sväras in som president före Afrikanska unionens möte i Egypten på måndag.

Trots att biståndsarbetare i huvudstaden Harare uppfattat valdeltagandet som lågt rapporterade också den statsägda tidningen Herald att valdeltagandet var rekordhögt och att detta är ett slag i ansiktet på världens ledare som vågat kritisera Mugabe.

Röstkontroll

Men i Chitungwizadistriktet söder om Harare såg ett ögonvittne hur väljarna tvingades lämna över serienumren på sina röstsedlar och sina identitetspapper till en av Mugabes män så att mannen kunde kontrollera hur de röstat.

Oppositionsledaren Morgan Tsvangirai och hans parti MDC som besegrade Mugabes parti i valets första omgång den 29 mars kallade valet för en fars. Sedan presidentvalets förra omgång har MDC:s ledare hotats, trakasserats och gripits. Därför valde Tsvangirai för en vecka sedan att hoppa av valet och sedan en tid tillbaka befinner han sig på Nederländernas ambassad.

Inte trovärdigt

Valets uppenbara brister gjorde att FN:s säkerhetsråd förberett ett uttalande om att valet ”inte hade någon trovärdighet eller giltighet”. Sydafrikas representant i säkerhetsrådet Dumisani Kumalo lyckades dock förhindra det resolutionsförslaget. Det är inte säkerhetsrådets sak att avgöra ett vals giltighet, sade Kumalo och spräckte därmed den enhällighet som krävdes för en resolution.

I stället tvingades rådet enas om ett mildare uttalande som kunde stödas av alla de 15 medlemmarna, också Sydafrika, Kina och Ryssland. Rådet slog fast att valet inte var fritt och rättvist.

USA-sanktioner

Det är heller inte troligt att säkerhetsrådet kommer att införa någon form av sanktioner mot Zimbabwe eftersom Sydafrika, Kina och Ryssland motsätter sig det.

George W Bush sade dock omedelbart efter valet att USA kommer att införa sanktioner.

– På grund av Mugaberegimens uppenbara ignorerande av folkets demokratiska vilja och mänskliga rättigheter har jag gett utrikesministern och finansministern order att införa sanktioner mot den olagliga regeringen och de som stöttar den, sade Bush.

TT