”Sänk skatten för singelföräldrar”

NYHETER

Sänk skatten för ensamstående föräldrar, föreslår moderatkvinnorna. Syftet är att hjälpa barn i fattiga familjer.

- Inkomstklyftorna har ökat och ensamstående mammor hör till dem som släpat efter mest ekonomiskt. Var femte singelmamma betecknas som fattig.

- Det här är ett samhällsproblem som vi behöver göra något åt, säger riksdagsledamoten Magdalena Andersson som också är ordförande i moderatkvinnorna, till Svenska Dagbladet.

Moderatkvinnornas förslag är ett särskilt grundavdrag på mellan 5 000 och 10 000 kronor per år för singelföräldrar. För den som har en årsinkomst på 252 000 kronor skulle ett grundavdrag på 10 000 kronor innebära ett tillskott 3 144 kronor.

Avdraget skulle kosta statskassan mellan en halv och en miljard kronor, beroende på om alla ensamstående föräldrar skulle få det oavsett inkomst.

Finansminister Anders Borg (m) har tidigare aviserat reformer för den "utsatta" gruppen ensamföräldrar och partisekreterare Per Schlingmann välkomnar moderatkvinnornas förslag.

- Det är positivt och bra att lägga energi på en grupp som har det ekonomiskt tufft, säger han till SvD.

Folkpartiets socialpolitiske talesperson Tobias Krantz säger att förslaget ska granskas "i positiv anda" men socialminister Göran Hägglund (kd) är tveksam.

- Jag tror att man ska tänka sig för både en och två gånger innan man inför ett avdrag som innebär att det kan löna sig för den som lever tillsammans med en annan person att skilja sig, i verkligheten eller på pappret, för att få en bättre skattesituation, säger Hägglund.