111 semesterfynd från norr till söder

Modejeans, tapeter eller tårtor – här är landets bästa outletbutiker

Foto: STEFAN MATTSSON
Det är inte bara kläder och skor du kan fynda på fabriksförsäljning – här finns tyger, tapeter, porslin – till och med matvaror.
NYHETER

Nya tapeter, en blommig servis, en kostym från Tiger – eller en tårta med smärre skönhetsfel.

Allt går att fynda på semestern.

– För många är shopping en del av resan, säger Fredrik Kolterjahn, analytiker på HUI.

Att handla direkt vid fabriken blir allt populärare, speciellt på sommaren. Här finns ofta andrasorteringen för en billig penning – eller utgående produkter.

Mattor, kläder – och kex

Och det gäller allt från mattor och kläder till choklad och kex.
– Medan de stora outletbyarna haft det tufft, så har fabriksförsäljningen ökat de senaste åren, säger Fredrik Kolterjahn vid Handelns utredningsinstitut.

”Shoppingturism” – där man räknar in shoppingen som en del av resan och kanske till och med planerar resan därefter – är ett etablerat begrepp i dag.

Fredrik Kolterjahn räknar med att var tionde krona inom detaljhandeln i dag kommer från turister, såväl svenska som utländska.

Många av fabrikernas små fyndbodar har förvandlats till stora turistattraktioner, som glasbrukens butiker i Glasriket i Småland.

Hitta dina favoriter

Fler och fler butikskedjor och varumärken startar också sina egna outlets – som jeansmärkena Nudie och Acne, som nu finns i Freeport Designer outlet i Kungsbacka, eller Peak Performance i Barkarby, norr om Stockholm. Så kolla in listan var dina favoriter finns och passa på att fynda i sommar.