Bussarbetsgivarna väntar på dispens

NYHETER

Natten till tisdagen stannar bussarna i Stockholms län. Alla chaufförer tas ut i konflikt. Beskedet om dispens på vissa linjer väntas under måndagseftermiddagen.

Inga förhandlingar pågår mellan Bussarbetsgivarna och Kommunal. På tisdagen kan Stockholms busspendlare därför få svårt att komma till arbetet.

Peter Jeppson, vd för Transportgruppen och Bussarbetsgivarna, säger till TT att de nu väntar på svaret från sina dispensansökningar från Kommunal.

När får ni besked?

– Vi vet bara att de ska komma under dagen, säger han.

Bussarbetsgivarna har begärt dispens för strejken för busstrafiken i Nacka/Värmdö och för ersättningstrafiken på tunnelbanans gröna linje och densamma mellan Nynäshamn och Västerhaninge liksom för busstrafiken mot Norrtälje.

Kommunals pressekreterare Serkan Köse säger till TT att de ska behandla dispensansökningarna under måndagen.

På förmiddagen sätter sig Bussarbetsgivarnas styrelse i möte för att diskutera situationen.

– Men det är Kommunal som sitter på makten. Om de vill lösa ut sin strejk är det inte mycket vi kan göra just nu, säger Jepsson.

16 00 kronor

Kommunal har tidigare tackat nej till medlarnas bud medan Bussarbetsgivarna har sagt ja. Facket kräver bland annat 1 600 kronor mer under en avtalsperiod på 22 månader.

Den 8 juli utvidgas strejken till att omfatta Västerbottens län och den 15 juli omfattas även Skåne län om inte parterna har kommit överens.