Stugan är full – av fladdermöss

”Vi har funderat på att riva hela huset”

1 av 2 | Foto: PERNILLA WAHLMAN
får inte sova Fladdermössen har flyttat in i väggen – till Patric Bomans och Linda Ericssons sovrum. Och håller dem vakna. ”De krälar och piper halva nätterna”, säger Linda.
NYHETER

Fladdermöss har flyttat in i Linda Ericssons och Patric Bomans sovrumsvägg.

– De krälar och piper halva nätterna, säger Linda.

Och familjen blir inte av med pinan.

Djuren är fridlysta.

Linda Ericsson, 33 och Patric Boman, 35 hittade sitt drömhus vid en sjö i södra Dalarna för tre år sedan.

Men det blev inte riktigt så idylliskt som de tänkt sig. När våren kom började de höra konstiga ljud från sovrumsväggen.

– Det lät som kräftor som krälade omkring, säger Linda.

Först trodde de att det var termiter, men ganska snart upptäckte de att det var fladdermöss som tagit sig in genom små hål i taket.

Väsnas på natten

De ovälkomna hyresgästerna är mest aktiva på nätterna. De krafsar, fladdrar och piper. Och när de små ungarna diar ger de ifrån sig ett smackande ljud. De brukar börja vid halv två-tiden på natten och fortsätta ända till åtta på morgonen.

– Sömnen har blivit helt förstörd av det här. Ibland har jag funderat på att bara riva ner hela huset, säger Linda.

Trots att paret vänt sig till myndigheterna har de ännu inte fått någon hjälp. Det är nämligen inte helt enkelt att bekämpa läderlapparna.

Får inte avlivas

– Eftersom fladdermöss är fridlysta så är det extremt ovanligt att man avlivar dem. Men om mänskliga intressen hotas kan man göra undantag och skicka efter folk som kan plocka bort dem, säger Håkan Kjellberg på Anticimex.

Ett tips till den som inte fått besök av fladdermöss är att täta väggarna i förebyggande syfte. Problemet är att det räcker med ett hål på en centimeter för att djuren ska kunna ta sig in.

Nyttiga gäster

Men fladdermusexperten och naturvårdsbiologen Johan Ahlén påpekar att det finns fördelar med att ha fladdermöss som hyresgäster.

– Jag har själv haft fladdermöss på vinden, de är väldigt bra på att hålla ohyra borta. Så lider man inte av dem så kan man absolut låta dem bo kvar, säger han.

I Sverige finns 18 olika fladdermössarter. Alla är fridlysta.

FAKTA

Så kan du skydda dig mot andra små objudna gäster

Myror

Var noga med att inte lämna smulor och sött spill som socker och läsk framme. Reparera dörrlister och hål i väggar. Bekämpningsmedel kan fungera tillfälligt, men det är ingen långsiktig lösning.

Getingar

Plocka helst bort getingboet innan det är färdigbyggt. När det är litet som en pingisboll kan man dammsuga upp det. En sval kväll, då getingarna är mindre aktiva, kan vara en bra tidpunkt.

Möss

Förvara allt ätbart i lådor med lock, var noga med att hålla rent i huset. Täpp till öppningar där djuren kan ta sig in.

ARTIKELN HANDLAR OM