Mugabe utropad till segrare

Oppositionsledaren Morgan Tsvangirai fick 233 000 röster mot Mugabes drygt 2,1 miljoner

NYHETER

Den 84-årige Robert Mugabe utropades till segrare i det kritiserade presidentvalet i Zimbabwe.

Landets valkommission uppgav på söndagseftermiddagen att Mugabe fått 85,5 procent av rösterna i det av omvärlden fördömda enmansvalet som hölls i fredags.

Foto: Foto: AP
Robert Mugabe.

– Jag förklarar därför Robert Gabriel Mugabe till lagligen vald president av republiken Zimbabwe, sade valkommissionens ordförande Lovemore Sekeramyi.

Oppositionsledaren Morgan Tsvangirai, som bojkottade valet på grund av våldet som omgärdat valupptakten, fick 233 000 röster mot Mugabes drygt 2,1 miljoner.

Mugabe hade dock redan före det officiella slutresultatet skickat ut inbjudningskort till en installationsceremoni i Harare, bland annat till Tsvangirai, en gest regeringstalesmän beskrev som en ”utsträckt hand” och ett stort steg mot politiska kontakter med oppositionen. Tsvangirai avböjde dock att närvara.

– Nå, ni vet att hela invigningen är meningslös vad mig anbelangar, så jag kan inte stödja en procedur som jag är helt emot. . .hela världen har fördömt den, och det zimbabwiska folket kommer inte att ge den legitimitet eller stöd, sade Tsvangirai.

Tvivelaktigt val

Tidigare på dagen stämde även afrikanska valobservatörer på plats i Harare in i den internationella kören som fördömt valet, och krävde att det skulle tas om.

– Förutsättningar måste skapas för att så snart som möjligt hålla ett fritt, rättvist och trovärdigt val, i överensstämmelse med Afrikanska unionens deklaration med principer för demokratiska val, sade valobservatörernas ledare Marwick Khumalo, till Reuters.

EU-länderna, USA och senast den pensionerade sydafrikanske ärkebiskopen och fredspristagaren Desmond Tutu finns bland dem som har fördömt valet. Däremot blockerade Sydafrikas regering natten till lördagen ett officiellt ogiltigförklarande av valet från FN:s säkerhetsråd.

Förhandlingar

Morgan Tsvangirai uppgav i en intervju med New York Times i helgen att han tänker arbeta för förhandlingar med president Robert Mugabe om en ny författning och nya val.

Han sade att hans parti MDC ska använda sin parlamentariska majoritet för att tvinga fram förhandlingar om övergångsregler och en ny författning för Zimbabwe.

– Jag är säker på att vi kan lyckas med det om det internationella trycket håller i sig.

Tsvangirai sade sig också vara öppen för möjligheten att Mugabe sitter kvar som ceremoniellt statsöverhuvud.

Statliga medier i Zimbabwe uppgav att Robert Mugabe i samtal med Afrikanska unionen sagt sig vara redo att förhandla med oppositionen för att lösa landets politiska kris.

TT