Lågt valdeltagande i Zimbabwe

Måste visa upp ett rött finger för att slippa våld

NYHETER

Valdeltagandet var magert när den andra omgången i Zimbabwes presidentval genomfördes på fredagen, trots massiva internationella protester.

När Anna Tibblin, biståndsorganisationen Kooperation utan gränsers medarbetare i Harare, besökte en vallokal i huvudstaden på förmiddagen var det väldigt lugnt.

– Det är inga massor som har givit sig ut på gatorna för att rösta. Lite förvånad är jag. Jag trodde nog att man skulle se människor som kände sig piskade att gå och rösta, säger Tibblin till TT.

Svårtolkat valdeltagande

Hon vet inte hur det begränsade intresset för att rösta ska tolkas.

– Det är svårt att säga om folk bestämt sig för stanna hemma i protest mot valet, eller om det är lugnt för att folk inte vågar gå ut på gatorna för att de tror att det pågår våldsamheter.

Oppositionsledaren Morgan Tsvangirai och hans parti MDC kallade valet för en fars, men Tsvangirai uppmanade sina anhängare att hellre rösta än att riskera trakasserier från polisen, uppgav Reuters. Förra helgen drog sig oppositionsledaren ur valet sedan omfattande våld och trakasserier riktats mot hans anhängare.

Valdeltagarna fick doppa lillfingret i rött bläck. Ryktet har gått att regeringspartiet Zanu-PF ska kontrollera om medborgarna har rött bläck på fingret och att de som inte har det riskerar att straffas.

Anna Tibblin berättar att många zimbabwier har köpt eget bläck så att de kan färga fingret utan att behöva rösta.

– Det är oerhört svårt att hitta rött bläck. Det har varit en rykande åtgång på just rött bläck, man kan konstatera att blått bläck finns kvar att köpa. I går fanns det inga röda tuschpennor att köpa heller, säger hon.

Sverige avfärdar val

Ett stort antal länder hade uppmanat den sittande presidenten Robert Mugabe att skjuta upp valet och i stället inleda förhandlingar med oppositionen.

Sverige betraktar inte andra omgången i presidentvalet som ett val, säger utrikesminister Carl Bildt (m) till TT:

– Detta är ett ovanligt tydligt övergrepp på demokratin.

TT: Betraktar Sverige fortfarande Mugabe som Zimbabwes president?

– Det är mycket svårt att se honom som det. Han har varit det, men förlorade första valomgången och den andra valomgången har enligt oss inte kunnat genomföras. Därmed har hans mandat gått ut, säger Bildt.

Italien bad Frankrike, som övertar ordförandeskapet i EU, att förbereda för att EU-länderna kallar hem sina ambassadörer från Zimbabwe, som en protest mot valet. Ett förslag som inte gillas av Carl Bildt.

– Vi har en ambassadör där som gör en utomordentligt värdefull insats för att ge oss information och som kanske kan påverka utvecklingen. Jag skulle gärna vilja ha kvar honom i Harare.

TT