Ny isbjörn på Island – har simmat i land

"Extremt ovanligt – den andra på två veckor"

NYHETER

Den andra isbjörnen på två veckor har kommit till Island. En rimlig förklaring kan vara att den har kommit drivande på ett lossnat isflak från Grönland – och simmat de sista milen.

– Det är extremt ovanligt med isbjörnar här, före de här två var det 10-15 år sedan vi såg någon, säger Bjorn Johann, reporter på isländska Morgonbladid.

Klockan 14 på måndagen dök isbjörnen upp i Skajinn på Norra Island.

– Det var folk i byn som upptäckte honom. Björnen var lugn och mycket trött efter simturen, så han somnade efter en halvtimme.

Lugn björn under uppsikt

De som hittade björnen kontaktade polisen. Den förra björnen som hittades sköts.

– Det är lite annorlunda med den här björnen. Den är lugn och håller till på ett platt område där den kan ses från långt håll.

Den förra björnen var uppe i bergen och ansågs utgöra ett hot.

Kan äta upp fåren

Myndigheterna har beslutat att man ska göra allt vad man kan för att rädda isbjörnen, bland annat med hjälp från Danmark. Eventuellt kan det bli aktuellt med en hemtransport till Grönland.

Att ha björnen kvar på Island kan bli svårt, menar Tom Arnbom på Världsnaturfonden.

– Isbjörnar är rovdjur och det funkar inte med en lös isbjörn på Island. Den skulle äta upp massa får.

Värsta scenariet händer nu

Att två isbjörnar byter kontinent på så kort tid ser Tom Arnbom som ett tecken på att issmältningen går snabbt – mycket snabbare än vad man räknat med.

– Det man pratade om som värsta scenariot om 20-30 år, det händer nu.

Havsisen är en förutsättning för att isbjörnarna ska kunna leva. Björnarna går ofta långt ut på isen när de jagar sälar. Det är där flaken nu lossnar.

Ju mer hav desto varmare

– Det som ingen har räknat med är att uppvärmningen går snabbare ju mer is som smälter. Is är vit och reflekterar 90 procent av solljuset. Havet är mörkt och drar åt sig ljus.

Förra året upptäckte forskarna att det var 40 procent mindre havsis än vanligt. Tidigare har man förutspått att isbjörnsbeståndet minskar med två tredjedelar till år 2050.

FAKTA

Isbjörnar på drift

December 2007: Havsisen har inte frusit längst Tjukotkas kust i Ryssland. Isbjörnarna kan inte ta sig iland för att föda sina ungar. Den årliga isbjörnsvandringen på flera hundra isbjörnar uteblir.

April 2008: isbjörnsmamma med ungar observerad ute till havs utanför Grönland.

Maj 2008: Isbjörnsinventering Arktis. Mer än 50 isbjörnar observeras, men endast en är fjolårsunge. Forskare undrar om de dött under vintern.

4 Juni 2008 En isbjörn kommer iland på Island. Den skjuts.

16 Juni 2008 Ännu en isbjörn kommer till Island.

Källa: Tom Arnbom WWF