Varnar för livs– farliga laddare

Falskmärkta laddare för mobiltelefoner, spelkonsoler och musikspelare kan ge dig dödliga stötar

Foto: Buckinghamshire Count Council
De här pirattillverkade laddarna kan vara livsfarliga – och kan säljas i Sverige, avsedda för svenska vägguttag.
NYHETER

Brittiska myndigheter varnar nu för flera förmodat falskmärkta elektriska laddare som både kan bli överhettade och ge användaren elstötar.

Samma laddare kan finnas i Sverige.

– Vi har uppmärksammat varningen från engelsmännen och kommer att kontrollera ifall de också finns i svenska butiker, säger Ann-Charlotte Carlqvist på Elsäkerhetsverket.

Laddarna är tillverkade i Kina med felaktiga komponenter, vilket i sin tur kan leda till livsfara för konsumenten enligt brittiska tester. Man har identifierat flera olika laddare utan någon namngiven tillverkare. En av laddarna är märkt med koden DE62347066. En annan laddare har ingen kod utan kallas rätt och slätt för ”reseladdare”.

Billiga

Det som kännetecknar de farliga laddarna är att de är extremt biiliga – bara en tredjedel av priset för en originalladdare. Vissa av dem är också CE-märkta, vilket förmodas vara en falsk märkning.

– Det är tillverkarens skyldighet att uppfylla de villkor som krävs för att en produkt ska få CE-märkas, men det förekommer tyvärr att produkter CE-märks utan några särskilda kontroller, säger Ann-Charlotte Carlqvist, informationschef på Elsäkerhetverket.

Gameboy

En särskild varning har utfärdats för laddare som är till för Nintendo DS och DS Lite, men som också kan användas för Gameboy. Laddarna kan också användas för att ladda mobiltelefoner och musikspelare.

– Vi kan inte säga säkert att de finns i Sverige, men vi har uppmärksammat varningen från engelsmännen. Direkt på måndag kommer vår produktsäkerhetsavdelning att titta på om laddarna även finns i svenska butiker eller säljs på svenska nätsajter.

En anledning till att brittiska myndigheter tittat närmare på elsäkerheten kring laddare är en olycka på ett hotell i Thailand förra året. Då dog sjuårige Dean O’Keeffe när han skulle ta ur laddaren till sitt Gameboy ur vägguttaget.