Tvingas äta kakor av lera

”Det finns mat men folk har inte råd att köpa den”

Foto: GUARDIAN
Tvingas äta lera Det stigande priserna på bränsle och mat drabbar befolkningen på Haiti hårt. De tvingas göra och äta lerkakor för att överleva.
NYHETER

De stigande matpriserna drabbar Haiti mycket hårt.

Nu tvingas allt fler i de fattiga områdena att äta kakor gjorda av lera, skriver The Guardian.

– Det stoppar hungern, säger Marie-Carmelle Baptiste, 35, som gör lerkakor, till tidningen.

Det stigande priserna på bränsle och mat har drabbat Haiti hårdare än kanske något annat land i världen, skriver The Guardian.

FN:s mat- och jordbruksorganisation förutspår att kostnaden för landets import av livsmedel kommer att öka med 80 procent i år, den snabbaste ökningen i världen, skriver tidningen.

Äter lerkakor

En konsekvens av de stigande matpriserna är att allt fler tvingas äta kakor gjorda av lera.

Lera från ett område utanför staden körs in i lastbilar till huvudstaden Port-au-Prince och bakas sedan till kakor.

– Vi behöver höja priserna, men kakorna är folkets sista utväg och de kommer inte att tolerera det, säger Baptiste, som bakar lerkakorna i slumområdet Cité Soleil, till The Guardian.

Kakorna har ätits i flera år av gravida kvinnor som vill få i sig kalcium, men nu har kakorna blivit basmat för hela familjer, skriver The Guardian.

Upplopp väntas

I april drabbades Haiti av upplopp till följd av matkrisen och fem personer dog. Nu väntas nya upplopp, skriver The Guardian.

– Det finns mat tillgänglig men folk har inte råd att köpa den. Om situationen blir värre kan vi få svält inom sex till tolv månader, säger Prospery Raymond, landschef vid den brittiska hjälporganisationen Christian Aid, till The Guardian.

Uppgifter om hälsoeffekterna av att äta lerkakorna går isär. Jorden kan innehålla dödliga parasiter och gift, men kan också stärka ofödda fosters försvar mot vissa sjukdomar, säger Gerald N. Callahan, professor i immunologi vid Colorado State University till National Geographic news.