Lennart Persson ersätter Jarl Alfredius

Återvänder till SVT för att bli nyhetsankare på Aktuellt

1 av 2
Lennart Persson tar över rollen som nyhetsankare.
NYHETER

Det blir Lennart Persson som får ta över efter Jarl Alfredius på Aktuellt.

– Det känns som en stor utmaning som jag ser fram emot med ödmjukhet, säger han i ett pressmeddelande på torsdagen.

Lennart Persson har tidigare bland annat lett SVT-programmet Debatt men slutade 2006 för att leda ett debattprogram i Axess TV. Nu återkommer han till SVT för att ta över efter Jarl Alfredius, som slutar på grund av att han drabbats av cancer.

Lennart Persson säger i ett pressmeddelande att det är stort att få vara med i ett av de mest inflytelserika nyhetsprogrammen i Sverige:

– Viktigt för mig är att det finns ett debattmoment i programmet, att olika åsikter möts i en öppen debatt. Att vara programledare för Aktuellt känns som en riktig utmaning och jag ser fram emot det med stor ödmjukhet.

Eva Landahl, chef på Aktuellt, ser det som Lennart Perssons vana att intervjua och leda debatter som en stor tillgång:

– Aktuellt bygger på att ha studiogäster i debatt och enskilt samtal och han är enormt rutinerad att göra detta, säger hon till aftonbladet.se.

– Dessutom tycker jag att det är kul att han som har rötter i Göteborg och Värmland tar med sig ett annat perspektiv som inte är ett Stockholmsperspektiv till programmet.

Lennart Persson, som är 54 år, började sin karriär som journalist på Värmlands Folkblad 1975. Han är känd och uppskattad både från radio och tv, bland annat som programledare för SVT:s Gomorron Sverige och TV4:s Nyhetsmorgon. Mellan 2001 och 2006 ledde han Debatt i SVT och slutade för att leda han Veckans debatt i Axess TV. Han bor i Göteborg och kommer att pendla till Stockholm.

Lennart Persson börjar som Aktuellts nye programledare den 1 oktober.