Dagens namn: Elise, Lisa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Ministrarnas klassamhälle

Sätter sina barn i de nya elitskolornaFriskolan är den nya elitskolan.

Tre av fyra elever har akademikerföräldrar.

– Det blir mer och mer segregering, säger Karin Wahlström på Skolverket.

Sex av elva ministrar har sina barn i friskolor, som Franska internationella skolan Lycée Français Saint Louis.   Sex av elva ministrar har sina barn i friskolor, som Franska internationella skolan Lycée Français Saint Louis.

Den högutbildade medelklassen lämnar den kommunala skolan. Det visar Petter Elmeroths och Kristoffer Engdahls unika enkätstudie vid Kalmar högskola.

De har kartlagt vilka av kommunens föräldrar som sätter sina barn i friskola. Resultatet: 72 procent av barnen har akademikerföräldrar. Och fler än hälften av hushållen har en årsinkomst på över 450 000 kronor.

Rikare föräldrar

Annan forskning, bland annat från Skolverket, bekräftar resultatet – även om det ser annorlunda ut på exempelvis religiösa friskolor.

– Att föräldrar med högre utbildning oftare väljer friskola åt barnen är väl känt. Det är lättare för dem som har utbildning att göra ett medvetet val, säger Karin Wahlström.

Tidigare forskning visar också att friskoleföräldrarna tjänar mer än de som väljer kommunal skola.

Och enligt experter försvinner starkare elever från den kommunala skolan.

– Föräldrarnas utbildning är den bästa förutsättningen för att barnet ska klara sig bra i skolan. Så om de här barnen koncentreras till friskolor medan arbetarklassbarnen stannar kvar blir det segregering, säger Nihad Bunar, docent vid Stockholms universitet.

”Det är olyckligt”

– Detta kan leda till att kommunala skolan får elever med sämre förutsättningar. I förlängningen kan friskolan bli en sorts elitskola, säger Petter Elmeroth.

Samtidigt förlorar den kommunala skolan pengar när den blir av med elever.

– Det man kommit fram till i Kalmar är standard, inte bara i Sverige utan i världen. Det är olyckligt. För att barn ska kunna utveckla bra relationer till folk i allmänhet är det viktigt att de tillbringar tid med barn som kommer från andra typer av familjer, säger Bo Rothstein, professor vid Göteborgs universitet.

Lockar närboende

– Men segregationen kan även bero på boendeområden. Om man exempelvis öppnar en friskola på Östermalm attraherar den främst de som bor där. Då kommer inte segregationen öka, den fanns redan där, säger Anders Lindbom docent vid Uppsala universitet.

Totalt

7 av 20 barn går i friskola.

Och 6 av 11 ministrar har barn i friskola.

Grundskola

6 av 17 barn går i friskola.

Gymnasium

1 av 3 barn går i friskola.

Går ut med bättre betyg

• Antal elever har fyrdubblats

Förra läsåret gick 86 205 elever i fristående grundskolor. Det är nästan en fyrdubbling på tolv år. Samtidigt har antalet skolor ökat från 239 till 635.

• Friskolelever går ut med högre betyg

2007/2008 hade friskoleleverna i årskurs 9 nästan 10 procents högre betyg jämfört med jämnåriga i kommunal skola.

• Många i bänkarna

9 procent av grundskoleeleverna och 17 procent av gymnasieeleverna gick i friskola förra läsåret.

• Flertal i storstäder

Det finns fristående grundskolor i 62 procent av landets kommuner. Drygt 58 procent av eleverna bor i de tre storstadslänen.

• Ofta små skolor

Friskolorna är oftast mycket små. Cirka 40 procent har färre än 50 elever.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet