Åtalad för flera grova våldtäkter

Åklagaren: Trebarnspappan smög in i lägenheter och våldtog

NYHETER

Han tog sig in under natten i offrens bostäder och under knivhot, i ett fall även med pistol, tvingade han kvinnor till sex.

Under många år terroriserade han kvinnor i nordöstra Göteborgs stadsdelar.

I dag åtalades den 46-årige mannen vid Göteborgs tingsrätt misstänkt för fyra grova våldtäkter och två försök till grov våldtäkt.

Trots att åklagare Annette Olsson tycker sig ha bra teknisk bevisning mot mannen, bland annat säkrade DNA-spår i tre av fallen, nekar mannen till brott.

– Han säger sig inte varit på plats, säger Annette Olsson till TT.

Övergrepp inomhus

I de flesta fall har övergreppen skett inomhus och i mörker. Mannen har också varit maskerad på olika sätt. Men i ett fall har en kvinna dock kunnat peka ut den 46-årige serievåldtäktsmannen. Det var tidigt på morgonen den 11 september 1999 då mannen på en gångväg i Bergsjön under knivhot försökte tilltvinga sig samlag.

I något fall har mannens fingeravtryck säkrats.

– Han har ofta tagit sig in genom ett fönster.

Enligt Olsson har mannen tidvis vårdats på rättspsykiatriska klinker. Men åklagaren tycker det är svårt att säga något om mannens psykiska status.

– Han är ganska fåordig och förnekar att han varit där. Men han har ingen förklaring till varför det finns spår av honom på brottsplatserna.

Dömd i Oslo

Den första kvinnoöverfallet skedde i januari 1997. Sedan kom tre i snabb följd under augusti och september 1999. Därefter blev det ett uppehåll till 2005, då två kvinnor råkade illa ut.

Det uppehållet förklaras delvis av att mannen då hade dömts för två överfallsvåldtäkter i Oslo och satt fängslad för det där.

Då togs DNA på mannen men det kontrollerades endast mot register i Norge. Någon samband med svenska myndigheter skedde inte.

Mannens våldsamma framfart i Sverige avslöjades först efter att mannen förra sommaren gripits drogpåverkad i en rutinkontroll i Borås. Då togs hans DNA och då fastnade han för sexvåldsbrotten i Göteborg.

ARTIKELN HANDLAR OM