Nu börjar älgjakten

Fler kvinnliga jägare i de svenska skogarna

Foto: PERNILLA WAHLMAN
I dag börjar älgjakten – en tradition som nu lockar allt fler kvinnor.
NYHETER

I dag smäller det.

Älgjakten drar i gång och bland tjejerna ökar jaktintresset starkt.

– Själv jagar jag det mesta. I början av säsongen blir det mycket fågel och senare blir det älg och rådjur, berättar jaktvårdskonsulent Anja Kjellsson som är samordnare av Jägareförbundets kvinnliga nätverk.

På åtta år har antalet kvinnliga medlemmar ökat från 4,8 procent till 6,5 procent av medlemskåren i Svenska Jägareförbundet. Antalet kvinnliga medlemmar är nu 12 670 av totalt 193 276 medlemmar.

Varför jaktintresset ökar bland kvinnor är oklart, men enligt jaktvårdskonsulent Anja Kjellsson finns det många aspekter som gör jakten till en härlig upplevelse för såväl män som kvinnor.

– Man får ett fint ekologiskt kött som är närproducerat och det finns också djurskyddsaspekter. Sedan är det också naturupplevelsen, spänningen och att man arbetar med hundar. Man får uppleva gemenskap och umgås med likasinnade människor. Det är också en rekreation, en möjlighet att få en paus från vårt stressade samhälle.

Största fritidsintresset

För många jägare är jakten det största fritidsintresset.

– Det handlar inte bara om att skjuta älgar. När det inte är jaktsäsong så tränar man sina hundar, idkar viltvård, inventerar sina marker, skjuttränar och sätter upp fågelholkar, säger Anja Kjellsson.

Själv har hon en korthårig vorsteh, en fågelhund som även kan användas i eftersök och klövvilt.

– Hunden är ett viktigt verktyg i jakten. Det finns olika sorters jakthundar beroende på vilket vilt man jagar. Jag har varit ute nu på morgonen och spårat en älg i en tät ungskog, berättar Anja Kjellsson.

Ta jägarexamen

Som barn fick Anja Kjellsson följa med sin pappa och jaga i skogen. Hon berättar att dem som blir jägare ofta är uppvuxna med jakt i familjen.

– Men möjligheten finns ju också att studera till jägare. Då går man en kurs, tar jägarexamen, skaffar vapenlicens och är med på organiserade fadderjakter. Man behöver inte ha traditionen i familjen för att börja jaga, understryker hon.

Att allt fler kvinnor jagar är en tendens man kan utläsa ur statistiken på senare år. Men även längre tillbaka i tiden hade kvinnorna en aktiv roll i samband med jakten.

– Det var bara en annan arbetsfördelning förr i tiden. Vad vi ser nu är att fler kvinnor har jägarexamen.

Fortfarande står dock kvinnorna för en ganska liten andel, även om det lokalt kan variera starkt.

– Exempelvis ser vi en stark ökning i storstäderna, vilket kanske är lite förvånande. Sedan 1998 har antalet kvinnliga jägare ökat med 70 procent i Stockholm och det är en bra ökning!

Skapa kontakter

Hon är samordnare av Jägareförbundets kvinnliga nätverk som är tänkta att ge stöd till de kvinnor som behöver det.

– Tjejer behöver inte jaga för sig. Nätverken handlar snarare om att skapa kontakter och fånga upp intresset för jakt bland kvinnor. Verksamheten ser olika ut i de olika lokala nätverken.

Anja Kjellsson har precis varit ledig en vecka för att jaga fågel och nu ser hon fram emot älgjaktssäsongen som precis har inletts.

– Fågeljakten var inte lika bra i år som förra året i de områdena jag var.

Men det var spännande ändå. I höst har jag tänkt jaga älg. Här i norr pågår älgjaktssäsongen åtminstone till december eller januari, med undantag för brunstuppehåll.

Till äldre kvinnor och män som drömmer om att jaga, men aldrig har kommit igång tipsar hon:

– Det är aldrig för sent att börja jaga. Även om man är 40 år kan man sätta igång. För nyblivna jägare finns det erfarna jägare som kan vara mentorer.

FAKTA

Om älgjakten:

Cirka 250 000 av Sveriges 300 000 jägare jagar älg. Under jakttiden 2007 till 08 fälldes 80 974 djur.

Man kan jaga älg med eller utan hund och som ensam- eller gemensamhetsjakt. För att jaga älg måste man ha tillgång till en jaktmark. Den kan vara egen eller upplåten av någon annan i form av jaktarrende.

En vuxen älgtjur väger mellan 450 till 700 kilo. En ko väger cirka 300 kilo och en kalv 80 till 150 kilo. Utan inälvor, skinn, huvud och underben blir vikten drygt hälften.

Källa: Nationalencyklopedin, Svenska jägareförbundet