”Om vallarna brister kan inget rädda New Orleans”

Orkanen Gustav hotar fortfarande staden

NYHETER

1,9 miljoner människor har redan flytt i skräck för orkanen Gustav.

Nu hotas staden av vattnet som börjar slå in över de skydd som byggts.

– Om vallarna brister kan ingen pump i världen rädda New Orleans, berättar Aftonbladets utsände Magnus Sundholm i en chatt med läsarna.

Magnus Sundholm säger: Hej, nu är jag här. Vi står några kilometer från Burbon Street men vi kommer inte längre in för hela centrala New Orleans är avspärrat. Det är bara att fråga på.
Carro säger: Hur är läget i New Orleans just nu?
Magnus Sundholm säger: Stormens öga har dragit förbi. Men det är fortfarande orkanvindar och det regnar, just nu regnar det faktiskt måttligt.
Anna J.K säger: Hur många människor är kvar i New Orleans och är de i fara?
Magnus Sundholm säger: Det är runt 10.000 personer som beräknas ha stannat. Största faran är att de går ut och får något i huvudet som blåser ner. Eller om skyddsvallarna brister.
Jenny säger: Varför stannar en del kvar i New Orleans trots att stormen kommmer?
Magnus Sundholm säger: De är rädda för inbrott och plundring och vill inte lämna allt de har bakom sig. Det finns också dom som kallt räknar med att farhågorna är överdrivna.
Anders säger: Hur har folk förberett sig inför det här?
Magnus Sundholm säger: Det är nog individuellt. Men det har varit en enorm hamstring av förnödenheter, som vatten, mat och bensin. Många har också stuckit på förhand, de inväntade inte ordern om att evakuera. Och de har skyddat all egendom de kan, vanligaste sättet är att täcka och spika igen fönster och dörrar.
judas säger: var får ni ström och internet ifrån nu?
Magnus Sundholm säger: Strömmen är inte bruten i hela New Orleans, bara i några kvarter, bland annat de franska kvarteren. Aftonbladets team använder mobilt internet. Jag svarar på dina frågor i en mobiltelefon och redaktionen hemma skriver ner allt.
Marko säger: Har det viktiga samhällsfunktionerna även slagits ut? typ sjukhus, polis, räddningstjänst?
Magnus Sundholm säger: Nej, inte alls. Det fungerar oerhört mycket bättre än vid Katrina. Polisen är hela tiden synlig, nationalgardet har kallats in och de sjukhus som har kunnat har evakuerat. I de fall där patienterna varit för sjuka för att flyttas fortsätter vården men i begränsad skala.
Johan säger: Har du själv velat dra från staden under stormtiden?
Magnus Sundholm säger: I går kväll, när vi kom in i stan och stod på en bro över motorvägen, och det började hällregna och vinden sög tag i bilen och radion varnade för tornado, då kändes det inte alls kul att vara på plats. Det kändes inte alls tryggt.
Gina säger: Hur vågar invånarna i New Orleans riskera att bo kvar i ett område som är så drabbat av orkaner? Är det många som flyttar därifrån permanent?
Magnus Sundholm säger: Staden har absolut förlorat befolkning sedan Katrina. Hade skadorna blivit lika stora den här gången så hade vi säkert sett en ny permanent flykt. Men det är något speciellt med New Orleans och de som förälskar sig i staden vill absolut inte lämna den.
jena säger: Hur har evakueringarna gått?
Magnus Sundholm säger: Med tanke på att det är den största evakueringen i delstatens historia, och 1,9 miljoner människor har flyttats, måste man konstatera att det gått förvånansvärt bra. Men en kvinna som jag träffade på hotellet där jag bodde i natt berättade att den sträcka som vanligtvis tar två timmar att köra, tog 14 timmar under evakueringen. Det var parkeringsplats på motorvägen, med andra ord.
korven säger: Vart tar de evakuerade vägen? Är det släktingar eller finns det organisationer som tar hand om de som evakuerat?
Magnus Sundholm säger: Båda delarna. Hotellen längre norrut i Louisiana har varit fullbokade i dagar. Det finns också särskilda hjälpcenter som tar hand om de som inte har råd att söka skydd på egen hand. Och precis som vid tidigare orkaner har grannstaterna ryckt in och hjälpt till.
Peter säger: Hej Magnus Jag är från New Orleans. Min far åkte till Florida igår. Hur ser det ut med fördämningarna samt pumparna?
Magnus Sundholm säger: Det är just det som är den stora oron just nu. Än så länge håller vallarna men vattnet har börjat slå över. Och det är stor risk att det lågt liggande området 9:th ward översvämmas. Och det var det som drabbades värst vid Katrina.
fooo säger: Känns som att gurra inte orsakade så mycket kaos som man förutsatte? Vad får det för konsekvenser om det rullar in en till orkan senare och man beordrar evakuering? Tappar inte folk förtroendet då?
Magnus Sundholm säger: Så kan det naturligtvis bli. Och det var ungefär det man konstaterade 2005. Då hade folk inte tagit varningarna på allvar. Nu kan man bara hoppas att folks minne sträcker sig lite längre än till den senaste orkanen. För deras egen skull om inte annat.
Sanna säger: När är faran över?
Magnus Sundholm säger: Vindstyrkan har redan minskat, men är fortfarande kraftig. Myndigheterna i New Orleans säger att det är riskfyllt i 12-24 timmar framåt. Det man inte vet är om vallarna verkligen håller. Det är massor av pumpar som går nu och man har också reservaggregat. Det funkar nu, men kapaciteten räcker bara till en viss gräns. Om vallarna brister kan ingen pump i världen rädda New Orleans.
alexander säger: Tjena Magnus....Känns som de flesta reportrar och nyhetsankare har kryddat på denna orkanen med tanke på det som hände under Katrina? Ligger det ngt i det?
Magnus Sundholm säger: Nej, inte reportrarna. I så fall myndigheterna. Det är faktiskt meteorologer och orkanexperter som har stått för informationen. Den har sedan förmedlats av personer som Louisianas guvernör och New Orleans borgmästare. Den var en femma ett tag, den kunde ha träffat som en fyra och den kunde ha träffat New Orleans rakt på. Då hade det inte varit mycket kvar av stan idag. Och som de säger här - better safe than sorry.
Jason säger: Kommer demokraterna eller republikanerna att utnyttja katastrofen i pr-syfte och i så fall hur tror du?
Magnus Sundholm säger: Nej, det tror jag inte. För republikanerna har ju Gustav blivit en katastrof i sig. Den har stört hela konventet och tvingat talare som George Bush och John McCain att om inte ställa in så i alla fall skjuta upp sina framträdanden. Demokraterna har inte gjort något heller. Den enda uttalade demokrat som använt sig av Gustav hittills är Michael Moore, eftersom Gustav nu stör hela det republikanska partikonventet. Men med tanke på att 1.800 personer omkom i Katarina så kanske det inte var ett helt lyckat uttalande, något Moore också tvingats erkänna nu efteråt.
Max säger: Hur pass förberedda är nationalgardet mot plundrare?
Magnus Sundholm säger: Det känns som det är polisens sak i första hand att stoppa plundrare den här gången. I New Orleans står det en polis i varje gathörn nu, i alla fall i turistområdet. Nationalgardets uppgift verkar just nu vara mer att assistera och hjälpa till, inte främst att förhindra brott. Igår såg vi till exempel ett hundratal personer ur nationalgardet som körde evakueringsbussar ut från New Orleans.
Henke säger: Hej Magnus, hur illa är stormen just nu? och har det inträffat några större incidenter än?
Magnus Sundholm säger: I New Orleans, där jag befinner mig, är det faktiskt ganska lugnt. Staden ligger öde och inga större skador har rapporterats. Det stora orosmolnet här är fortfarande översvämningshotet. Gustav har ju dragit västerut nu och Lake Charles verkar ha drabbats rätt hårt. Jag har hört om ett fåtal dödsolyckor, men det är inte säkert att det är knutet till Gustav och det är preliminära uppgifter. När det gäller ekonomiska skador så tros Gustav kosta ungefär 8 miljarder dollar, motsvarande drygt 50 miljarder kronor. Och det är "bara" 25 procent av det man befarade i går.
Anna säger: Hur illa till ligger ni om vallarna brister?
Magnus Sundholm säger: I så fall blir vi säkert blöta om fötterna. Men vi räknar med att klara oss. Först och främst är det 9:th ward som drabbas igen och det är extra tragiskt eftersom det är ett område som man har försökt bygga upp. Störtar vattnet in så hamnar husen helt under vatten.
Moderator säger: Det var all tid vi hade den här gången. Tack alla läsare för att ni ville chatta med Magnus Sundholm