Efterlämnar 15 miljoner i förmögenhet

Så minns vännerna tv-geniet

NYHETER

Lennart Swahn hade det som så många

eftersträvar – rikedom och berömmelse.

Han efterlämnar en förmögenhet på 15 miljoner kronor.

– Det är en fråga om arv, jobb och tursamma placeringar, har han tidigare sagt till Aftonbladet.

Den sista tiden bodde Lennart hos en vän.

Redan för fjorton år sedan hade Lennart Swahn, då 67, en förmögenhet på knappt fem miljoner kronor. 1994 kunde Lennart Swahn blicka tillbaka på en lång karriär som ekonomiskt tryggat hans ålderdom.

Hoppade på rätt tåg

– Det gäller väl bara att hoppa på rätt tåg någon gång. Och det har väl hänt att jag gjort detta, sa han då.

Även när han drog sig tillbaka från rampljuset fortsatte han tjäna gott om pengar.

Lennarts Swahn tredubblade sin förmögenhet under de sista fjorton åren i livet. Han lämnar nu efter sig 15 miljoner kronor.

Pengarna gav också god avkastning, så sent som 2003 en miljon kronor.

Inget testamente

Men det är ännu oklart vart pengarna ska ta vägen. Innan han dog hade Lennart Swahn inte lämnat in något testamente till tingsrätten i Stockholm.

Om inget sådant heller dyker upp kommer hans närmaste släktingar enligt lag att dela på arvet.

Det innebär att hans ena bror får hälften och att hans avlidne brors döttrar får dela på den andra hälften.

Den sista tiden lämnade Lennart Swahn sin miljonvåning på Odengatan i centrala Stockholm och flyttade till gode vännen David Bonnier i dennes villa, belägen i kustkommunen

Tyresö utanför Stockholm.

FAKTA

Meg Westergren, 76, skådespelerska:

– Jag lärde känna honom under inspelningarna av ”Gäster med gester”. Han var kunnig, påläst och visste vad han ville. Den typen av tv-personlighet som han hade är ovanlig i dag. Det är sorgligt att han har försvunnit.

Ingvar Oldsberg, 63, programledare:

– Det är sorgligt att förlora en sådan stark medial kraft som gjort så fantastiskt mycket för public service. Han hade humor, var professionell – och alltid väl förberedd.

Gunilla Nilars, 63 projektledare ”Allsång på Skansen”:

– Lennart lockade de stora personligheterna till tv-studion och fick dem att öppna sig. På det privata planet var han mycket mer av en spelevink än många tror. Han älskade stora fester och roliga upptåg.

Arne Weise, 78, tv-legendar:

– Han var en kär kollega och jag beundrade verkligen hans yrkeskunskap. En gång blåste han mig i tv, då blev jag så rädd att jag nästan kissade på mig. Han gillade att leva rövare och det känns konstigt att han är borta.

Tommy Engstrand, 68, sportjournalist:

– Vi var helt olika, men fann varandra ändå genom humorn. Lennart var ett fullfjädrat proffs och lyckades med stordådet att vara både sofistikerad och folklig. Dessutom var han generös och bjöd ofta ”Razzel”-gänget på fest.

Gunilla Åkesson, 66, komiker och skådespelare:

– Han var en glad person som försökte hålla ordning på oss i ”Gäster med gester”. Lennart var väldigt noga med hur han såg ut. Jag minns hur han satt länge i sminket för att bli fin. Väldigt tråkigt att han har gått bort.

Bosse Larsson, 74 år, programledare:

– Han var en glad och vänlig kollega som alltid hade ett ord över. Han var dessutom påhittig och försökte lura mig i tv-programmet ”Blåsningen” tre gånger, men det lyckades han faktiskt aldrig med. Det är en stor förlust att han är borta.

Nanne Grönvall, 46, artist:

– Oavsett om man satt i studion eller i tv-soffan gjorde han mig lugn med sitt coola, sansade sätt. Han har präglat mitt liv sedan jag var liten. Jag kommer alltid minnas honom som en stark tv-profil.

Kerstin Meyer, 80,

operasångerska:

– Vi växte upp i samma område på Söder i Stockholm. Som pojke var Lennart den mest underbara sopran. Alla vi flickor hade ett gott öga till honom. Han var en stor opera-älskare som jag kommer sakna mycket.

Per ”Pelle” Berglund, 69, regissör och

programledare:

– Lennart var född till att bli

programledare. Mycket bra på mellansnacket, men också på att spela piano, vilket han borde ha gjort mer. Vi hade humorn gemensamt. Dock kunde man bara skämta till en viss gräns.

Meta Bergqvist, 60, producent och

scripta:

– Han hade fantastisk humor och var otroligt rolig att vara med. En festlig, social och intelligent person – samt en fantastisk medieman. Och inte minst, en bra vän.

Anders Limpar, 42 år, fotbollshjälte:

– Han verkade vara en snäll farbror och proffs på sitt jobb. Jag blev lite idiotförklarad i ”Blåsningen” om en tidsmaskin, men det får man bjuda på. Det var kul att vara med Lennart.

Gun Hägglund, 75, känd från ”Razzel” och ”Halvsju”:

– Lennart Swahn var en formuleringskonstnär, han hade ett fantastiskt språk och en bra röst för en mikrofon. Som tv-man var han ett superproffs ut i fingerspetsarna. Det är tråkigt att han är borta.

Jeja Sundström, 64, skådespelare känd från ”Gäster med gester”:

– Han var inspirerande och påläst och var inte ett dugg rädd att säga vad han tyckte. Jag flinar faktiskt lite när jag tänker på honom. Vi retades och munhöggs ofta.

Siw Malmkvist, 71,

artist:

– Vi lärde känna varandra i slutet av 60-talet. Han var en fenomenal tv-personlighet och en verbal man som talade riktigt och bra. Det är sorgligt att han är borta.

Sven-Erik Magnusson, 65, dansbandsikon:

– Lennart utstrålade trygghet. Han var ytterst verbal och sansad – man kände sig lugn i hans sällskap. Jag kommer minnas honom som sagofarbror för våra barn.

Karin Falck, 76, tv-producent:

– Vi träffades under programmet ”Halvsju” och blev genast vänner. Han blev min far och jag hans mor. Lennart var otroligt varm och rolig, vi stöttade varandra i allt.

Björn Skifs, 61, artist:

– Vi jobbade med ”Gäster med gester” tillsammans. Han var en strålande tv-man med många bra idéer. Han var oerhört trevlig och värnade verkligen om oss som var med i programmet.

Lasse Lönndahl, 80, sångare:

– Han har varit en del av mitt liv sedan barndomens gosskör. Vi hade alltid mycket att prata om, och tänkte ofta tillbaka till gamla tider. En skärpt kille som läste mycket och alltid var positiv.

Birgitte Söndergaard, 51, programledare:

– Jag blev förvånad över hur förberedd han var inför sändning, för allt han sa lät så spontant. Lennart var tidlös – man fick aldrig något grepp om hans ålder. Han utstrålade en sådan kraft.

Kent Finell, 64,

radiostjärna:

– Jag har aldrig träffat någon så verbal person någonsin. En strålande medieman som, likt de flesta som syns i tv, var lite exhibitionistisk. Inte minst var han kunnig i det mesta och alltid vänlig i sin natur.

Carl Johan

Bernadotte, 92,

kungens farbror:

– Jag träffade honom för första gången hos Birgit Nilsson i mitten av 50-talet. Vi har varit vänner sedan dess. Han var en oerhört vänfast person.