Bakläxa!

Björklund har skäl att vara nervös efter misstagen om bristerna i svenska skolan

1 av 2 | Foto: Foto: niclas ryberg
BETYG: IG Folkpartiledaren Jan Björklund har byggt hela sin karriär på att kritisera skolan. Därför är det extra graverande att han själv haft fel i en rad uttalanden om brister i den svenska utbildningens kvalitet. Nu har han inte råd att ha fel fler gånger.
NYHETER

Jan Björklund (fp) kämpar som en stridshäst för att rädda sin förlorade heder.

Hans misstag är klassiskt.

Den som kritiserar måste ha rätt. Det hade inte utbildningsministern.

I två program, ”Kris i skolan”, har Sveriges radio granskat utbildningsministern och fp-ledaren Jan Björklund. De har kollat om det han säger är sant.

Resultatet är förbluffande. Den tvärsäkre Björklund har ofta fel när han uttalar sig om bristerna i den svenska skolan.

Skolverket som domstol

Redan efter det första programmet, som sändes förra söndagen, gick utbildningsministern till motangrepp.

Han skrev en debattartikel. Och han gav Skolverket i uppdrag ”att sammanställa, analysera och bedöma kunskapsresultatens utveckling i grundskolan”. De skulle använda sig av både svensk och internationell statistik.

Skolverket skulle helt enkelt bli en domstol. Har Sveriges radio eller Jan Björklund, eller ingen av dem, rätt?

Bara det var att gå väldigt långt. Så långt att Jan Björklund nu anmäls till KU. Uppdraget till Skolverket är ministerstyre för att rädda skinnet på Björklund anser Rossana Dinamarca (v).

Efter program nummer två, som sändes i söndags, ökade Jan Björklund aktiviteten. Han tycktes drabbad av en politisk motsvarighet till hyperventilering.

Två nyhetsbrev på en dag

Ännu en debattartikel skrevs och publicerades i Svenska Dagbladet.

Med två timmars mellanrum skickades två nyhetsbrev i väg redan under söndagen. I vanliga fall skriver Björklund högst ett nyhetsbrev i veckan, oftast ännu mer sällan.

I går kom ännu ett nyhetsbrev.

Dessutom gjorde Jan Björklund ett klassiskt försök till skademinimering. Han ansträngde sig till bristningsgränsen för att flytta fokus. Från mindre väl underbyggda uttalanden om skolan till en planerad 1,8-miljardersatsning på yrkesutbildning i gymnasiet och på högskolan.

Är en enfrågepolitiker

Presentationen var grundlig. En debattartikel, ett nyhetsbrev och en presskonferens före eftermiddagskaffet.

Men Jan Björklund har skäl att vara nervös. Till skillnad från andra partiledare är han en enfrågepolitiker. Björklund har byggt hela sin karriär på att kritisera skolan. Först som skolborgarråd i Stockholm, därefter som skolminister och sedan som partiledare och utbildningsminister.

Flumskolan ska bort. Jan Björklund har gjort sig själv till garanten för att det ska bli arbetsro, ordning och reda.

Men om hans kritik beror på att han läst statistik som fan läser Bibeln kan förtroendet för honom undermineras fortare än kvickt. Det skulle inte bara skada folkpartiet utan hela regeringen. I förra valet var skolan den näst viktigaste valfrågan enligt vallokalsundersökningarna.

Jan Björklund kommer, med repor i lacken, att klara den här krisen. Men han har inte råd att ha fel en gång till. Då blir konsekvenserna ödesdigra för fp-ledaren.

FAKTA

Så här sa HAN...

FEL! Enligt OECD-statistik har Sverige världens största ordningsproblem i vår skola.

...SÅ HÄR ÄR DET

RÄTT! OECD har undersökt hur lärare och elever uppfattar ordningen i skolan. I båda fallen hamnar Sverige i mitten av tabellerna. Björklund säger nu att han hänvisat till fel undersökning. Den han syftar på kommer från IEA. Där kommer Sverige långt ner, men inte i botten.

Så här sa HAN...

FEL! I matematik och naturvetenskap ligger Sverige numera på den undre halvan av tabellerna, Finland ligger etta i såväl matte som naturvetenskap och läsförståelse. I kreativ problemlösning ligger Finland tvåa efter Sydkorea. Sverige ligger långt ner i tabellerna.

...SÅ HÄR ÄR DET

RÄTT! Sverige ligger över genomsnittet i samtliga fall.

Så här sa HAN...

FEL! Det har under dessa år skett en relativt stor försämring av resultaten, mätt som andelen elever med tillräckliga betyg för att tas in på gymnasiet.

...SÅ HÄR ÄR DET

RÄTT! Sedan läsåret 1999/2000 har mellan 10,1 och 10,9 procent av eleverna som gått ut nian inte varit behöriga att söka till gymnasiet. Variationen är alltså mycket liten.

Så här sa HAN...

FEL! Siffrorna visar att svenska elever ägnar mindre tid åt skolarbete än elever i något annat industriland.

...SÅ HÄR ÄR DET

RÄTT! Svenska elever ägnar ungefär lika mycket tid åt undervisningen som de i Danmark, Norge, Tyskland, Tjeckien, Slovakien, Schweiz och Finland. Alla ligger ett par timmar under OECD-genomsnittet.

Källa: Sveriges Radio