Undantagstillstånd utlyst i Bangkok

Thailands premiärminister: Demonstranterna måste lämna regeringshögkvarteret

Foto: AP
Demonstranterna måste lämna regeringshögkvarteret, sa Thailands premiärminister.
NYHETER

Demonstranterna måste lämna regeringshögkvarteret, sade Thailands premiärminister Samak Sundaravej på tisdagen och hänvisade till det undantagstillstånd han utlyst i Bangkok.

– Ingen har rätt att göra sådana saker som de har gjort, sade han vid en tv-sänd presskonferens.

– Jag hade inget annat val än att utlysa undantagstillstånd i Bangkok för att lösa problemet en gång för alla. Militären och polisen kommer att genomföra det, sade han.

Samak försökte övertyga Bangkoks invånare om att undantagstillståndet inte skulle störa deras dagliga rutiner och sade att det inte skulle vara länge.

– Livet fortsätter som vanligt. Och det blir inget utegångsförbud.

Premiärministern anklagade den regeringsfientliga organisationen PAD, som belägrat regeringens högkvarter i en vecka, fört att inte bara vilja tvinga fram hans avgång utan också försöka kullkasta Thailands regeringssystem.

– PAD har klart och tydligt sagt att de inte slutar även om jag avgår eller kallar till nyval. De vill införa en ny politisk modell.

Arméchefen tar vid

Beslutet om undantagstillstånd kom timmarna efter det att sammandrabbningarna mellan regeringstrogna och oppositionen lett till att en människa dödats och 44 skadats.

Samak utsåg arméchefen Anupong Paojinda till att hålla ordning i staden. Till sin hjälp har han Bangkoks polischef och chefen för huvudstadens regionala arméförband.

Regeringen förbjuder medierapporter som ”undergräver den allmänna säkerheten” och folksamlingar på mer än fem personer.

Det största fackförbundet i Thailand har utlyst en strejk för att backa upp kravet på att premiärminister Samak Sundaravej avgår.

Vägrar flytta på sig

Ledaren för PAD sade efter beslutet om undantagstillstånd att demonstranterna som ockuperat premiärministerns kansli vägrar att flytta på sig.

– Det finns inte tillräckligt med fängelser att sätta oss alla i, sade Chamlong Srimuang till tusentals demonstranter.

Men premiärministern tycktes förtröstansfull, skriver AFP. Han förklarade för journalisterna att han hade gjort sin plikt som ledare.

Valfusk

Den thailändska valkommissionen röstade på tisdagen för att rekommendera att landets högsta domstol ska upplösa premiärminister Samaks parti PPP (Folkmaktspartiet) för valfusk.

Kommissionens fem medlemmar sades ha fattat sitt beslut enhälligt. Enligt utslaget gjorde sig PPP skyldigt till röstköp under parlamentsvalet i december förra året.

Ett eventuellt beslut i högsta domstolen kan dock dröja flera månader.

TT