Beltran sätter sitt hopp till juristerna

Foto: Foto: ANDERS DEROS
Tito Beltran hoppas på friande dom när han nu ställs inför hovrätten för Västra Sverige.
NYHETER

Tito Beltran hoppas på friande dom när han nu ställs inför hovrätten för Västra Sverige, anklagad för sexuella övergrepp mot en sexårig flicka och våldtäkt på Maria Lundqvists barnflicka 1999.

Hoppet står till rättens jurister.

– Juristerna dömer efter vad bevisen visar eller inte visar. Inte efter känslor och tyckande, säger Titos fru Jenny Beltran.

I Ystads tingsrätt dömdes Tito Beltran till två års fängelse för våldtäkt. Domen överklagades snabbt och i dag säger Jenny att hon tycker att domen inte bara är felaktig utan dåligt skriven.

– Det saknas stora delar, viktiga delar.

Som till exempel vad?

– Det finns stora diskrepanser, skillnader, mellan vad vittnena uppgett i polisförhören och vad de sa i tingsrätten. Men i domen finns inte detta ens med.

”Kändisskapet påverkar”

Hon anser att Titos kändisskap förmodligen har inverkat negativt för hans del.

– Det hade varit lättare med en objektiv bedömning om det hade handlat om en helt okänd person. I det här fallet handlar det om en känd person som nästan alla har åsikter och känslor om. Sådant påverkar. Jag tror att många nämndemän inte känner till sin roll, att den inte handlar om att tycka eller känna utan att döma enligt lagen. I hovrätten finns det jurister som förstått att deras eventuella åsikter inte får ligga till grund för domen, det är bara bevisen som kan göra det.

Rättegången startar

I morgon onsdag startar rättegången, som består av två mål som slagits ihop till ett. Det första är tingsrätten i Varbergs överklagade dom där Tito Beltran friades för övergrepp i rättssak och sexuella övergrepp på sexårig flicka. Det andra gäller våldtäkten mot Maria Lundqvists barnflicka som Beltran fälldes för tidigare i år. Han dömdes då till två års fängelse, men har varit på fri fot i väntan på hovrättsförhandlingen.

Onsdag: Rättegången mot Tito Beltran inleds i hovrätten

Följ den på aftonbladet.se. Vår reporter Robert Triches rapporterar direkt från Göteborg.