Fler stormar på väg mot USA

Årets orkansäsong kan bli värre än vanligt

Foto: REUTERS
Orkanerna har bildat kö Till vänster Gustav, närmast efter ligger Hanna, nordost om Kuba, och efter följer Ike, och sedan möjligen Josephine. I de gula markeringarna är sannolikheten för orkaner låg.
NYHETER

Orkanen Gustav blev inte lika farlig som väntat - men ytterligare tre oväder tornar upp sig.

Stormen Hanna har redan dödat 10 personer på Haiti.

Orkanen Gustav blev långtifrån så farlig som fruktats, men för amerikanerna är det för tidigt att slå sig till ro. Nya oväder bildas och årets orkansäsong kan bli värre än vanligt.

I tur och ordning tornar nu ovädren Hanna, Ike och ytterligare ett tropiskt lågtryck – som får namnet Josephine om det når stormstyrka – upp sig.

Orkanforskare vid Colorado State University förutspår en aktivitet gott och väl över genomsnittet i september. De räknar med fyra orkaner, varav två stora, vilket innebär att de har minst kategori tre på den femgradiga skalan.

– Vi förutspår att september kommer att bli ganska aktiv på basis av klimattecken under augusti, säger doktor Bill Gray, som bildat forskningsgruppen, till Reuters.

Den tropiska stormen Hanna, som haft orkanstyrka men nedgraderats, dödade på tisdagen minst tio människor när staden Gonaives i Haiti översvämmades.

Hanna hotar

Enligt USA:s nationella orkancentrum kan Hanna mycket väl växa i styrka igen. Ovädret väntas nå land någonstans från Florida till North Carolina. En farhåga är att Hanna ska nå det tätbefolkade Miami-Fort Lauderdale.

Även stormen Ike, som rörde sig snabbt västerut efter att i måndags ha börjat bildas mellan Afrika och Karibien, befaras kunna bli en orkan och kanske närma sig även USA.

I delstaten Louisiana kunde myndigheter och invånare känna viss lättnad på tisdagen över att Gustav tappade kraft på väg in över land.

I jazzstaden New Orleans verkade fördämningarna ha hållit.

Flyktingar och Louisianabor som TT talade med var överens om att orkanen, vars kategori sänktes till två strax innan den nådde land, kunde ha varit värre. Senare mattades den av än mer till ett tropiskt lågtryck. Totalt ansågs minst sju dödsfall i USA relaterade till orkanen.

Mindre regn

– Det var starkare vindar än Katrina men det regnade inte fullt lika intensivt, berättar Reva Hinez på telefon från Baton Rouge några mil nordväst om New Orleans.

– Katrina rev sönder vårt staket men Gustav knäckte två väldigt stora träd i trädgården.

Baton Rouge drabbades extra hårt av Gustav, orkanens östra sida stod över staden i flera timmar. Hinez, som till vardags undervisar i statsvetenskap, berättar om vinande telefonstolpar, vägskyltar som blåst sönder och hur ett träd klöv grannarnas tak.

– Vi knöt fast allt som var löst ute och tejpade för fönstren så de inte skulle blåsa sönder. Och så höll vi oss inne, långt från fönstren och lyssnade på batteriradion.

Natten till tisdagen var allt mörkt. Omkring 700 000 hushåll i Louisiana beräknades vara utan ström, och utegångsförbud rådde. Myndigheterna avvaktade på tisdagen med att ge alla evakuerade klartecken att återvända.

TT