Stormen Hanna dränker Haiti

Foto: REUTERS
Orkanerna har bildat kö Till vänster Gustav, närmast efter ligger Hanna, nordost om Kuba, och efter följer Ike, och sedan möjligen Josephine. I de gula markeringarna är sannolikheten för orkaner låg.
NYHETER

Den tropiska stormen Hanna dödade minst 19 människor på Haiti på tisdagen innan den drog vidare mot Bahamas och hotade att gå mot USA:s sydöstra kust.

Stormen väntas växa till orkanstyrka och myndigheterna i Bahamas sände ut varningar och började förbereda orkanskydd. I turistorten Freeport rusade invånarna till affärerna för att bunkra mat och andra nödvändigheter.

Hanna låg stilla större delen av tisdagen och levererade regn och storm över Haiti, Dominikanska republiken och Kuba. Haitis tredje stad Gonaives stod under vatten.

– Situationen i Gonaives är oerhört allvarlig, jag ber om hjälp, sade Stephen Moise, borgmästare i staden med 300 000 invånare 15 mil norr om Port-au-Prince.

– Så gott som hela staden är översvämmad. Det är vatten överallt, det har stigit med mer än två meter på sina håll, sade han i telefon till AFP.

Invånare i staden sade att vattnet nått taket i en del av husen och tvingat upp familjerna dit.

– Jag har sett omkring tio kroppar flyta omkring på de översvämmade gatorna, sade Ernst Dorfeuille vid stadens polis.

Orkanen Gustav dödade 77 människor på Haiti och åtta i Dominikanska republiken. För två veckor sedan föll 40 haitier offer för den tropiska stormen Fay.

TT