Stoppad reaktor drabbar cancervård

Svenska sjukhus tvingas till hårdprioritering bland cancerpatienter

NYHETER

En stoppad kärnreaktor i Holland kan medföra att sjukhus i bland annat Sverige måste uppskjuta vissa undersökningar av cancerpatienter.

Orsaken är att det holländska stoppet vållar brist på en radioaktiv isotop.

Kärnreaktorn i holländska Petten stoppades 25 augusti efter upptäckten av en luftbubbla. Reaktorn är en av tre i Europa som levererar grundämnet molybden, för tillverkning av en radioaktiv isotop som används inom sjukvården. De två andra reaktorerna är just nu stängda för service, skriver Göteborgs-Posten.

Kan visa om tumör spritt sig

Isotopen, som kallas teknetium, används för att ställa cancerdiagnoser. En undersökning med teknetium kan visa om en tumör spritt sig. Isotopens radioaktivitet halveras på bara sex timmar, vilket gör den lämplig att använda i vården.

– Det här drabbar sjukhus i hela Europa och delar av USA. Nästa vecka får vi bara omkring 30 procent av de leveranser vi normalt använder, säger överläkare Peter Gjertsson på Sahlgrenska universitetssjukhuset till GP.

Tvingas till hårdprioritering

Enligt Gjertsson planeras reaktorn i Holland förbli avstängd i fyra veckor. Sahlgrenska försöker nu hitta någon leverantör utanför Europa. Tills vidare planerar sjukhuset att göra en hård prioritering bland de patienter som behöver undersökas med teknetium.

TT