Europeiska spermier vill in i USA

Skandinavisk sperma hett eftertraktad

NYHETER

Häv det amerikanska importstoppet för den eftertraktade skandinaviska sperman, vädjar företrädare för de Nordenbaserade spermabankerna som nu går miste om mycket pengar.

USA införde förbud mot import av sperma från Europa 2005. Orsaken var rädsla för smittorisk med en variant av Creutzfeldt-Jacobs sjukdom, mer känd som galna ko-sjukan, skriver Dagens Medicin.

– Innan det här förbudet exporterade vi sperma till USA för miljontals kronor varje år. Sperma från skandinaviska män är mycket eftertraktad i USA, säger Peter Bowler, vd för European Sperm Bank i Köpenhamn, till tidningen.

Inga risker

Bowler och hans branschkollega vid Nordic Cyro Bank, även den i Danmark, har nu skrivit till bland andra Sveriges ambassadör i Washington i hopp om att han ska trycka på den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för att få stoppet hävt.

– Alla experter, inklusive de som låg bakom förbudet från början, är numera helt överens om att det inte finns några risker med europeisk sperma, säger Peter Bowler och tillägger att så aldrig har varit fallet.

Gott om Birk

Amerikanska medier rapporterade om importförbudet med viss munterhet när det infördes. Under rubriken Svensk sperma på väg att ta slut i New York rapporterade New York Post att: ”New Yorkbor som eftertraktar en hurtfrisk, blond, blåögd bebis har gripits av panik eftersom stadens största spermabank – och den enda med importerad vara – håller på att torka ut.”

En hastig blick på spermabankens webbsida antyder dock att den trots allt inte lider brist på sperma från personer med nordisk härkomst. Här finns gott om skandinaver med exotiska namn så som Birk, Grom, Toke, Aake och Kris.