PRO: Orättvist och omoraliskt

Pensionärerna sågar regeringens satsning på de äldre

NYHETER

70 kronor mer i månaden för en stor majoritet av landets pensionärer.

Det duger inte, säger PRO och gör tummen ner för regeringens satsning på de äldre.

– Det här vinner man inte popularitetspoäng på, säger förbundssekreterare Anders Teljebäck till aftonbladet.se.

För att han och de andra i Pensionärernas riksorganisation ska bli nöjda krävs att pensionärer och löntagare beskattas lika.

– En pensionär som har 13 000 kronor i månaden betalar 600 kronor mer i skatt per månad jämfört med en löntagare med samma inkomst, säger Anders Teljebäck.

I den här frågan skiljer Sverige ut sig, till det sämre, enligt Teljebäck och hänvisar till en genomgång som Världsbanken har gjort.

– Av 53 länder som de har tittat på finns det inget annat land än Sverige där pensionärerna betalar högre skatt än löntagarna. Det är orättvist och omoraliskt.

Tidigare lovade regeringen skattelättnader för de sämst ställda, nu ändrar de sig och ger mer till de flesta. Är inte det bra?

– De med lägst pension får en skattesäkning på 2 600 kronor per år. Men för de som tjänar mer handlar det om 70 spänn i månaden. Det är väldigt väldigt lite. Det här är inte den reform vi ville se.

Riskerar regeringen att förlora pensionärsväljare på grund av det här?

– Det är svårt att bedöma. Men man vinner inte popularitetsligan bland pensionärerna. Det här är en väldigt viktig fråga för många.

Hur lever svenska pensionärer i dag?

– Det skiljer sig väldigt mycket åt. Men medan förvärvsinkomsterna har ökat med 40 procent mellan åren 1992 och 2006 så har pensionerna bara ökat med 0,1 procent under samma tid. Man kan inte säga att pensionärerna är en särskilt gynnad grupp.