Äldre shoppar, yngre chattar

NYHETER

Nätet fortsätter att vinna mark i samhället, och svenskar är bra på att utnyttja dess funktioner.

Unga använder internet till nöje och kommunikation och äldre för praktiska sysslor.

Unga och gamla använder internet på olika sätt. De som kommit upp i åldrarna tar emot och skickar e-post, läser dagstidningar, shoppar och uträttar bankärenden medan unga mellan 15 och 24 år spelar dataspel, chattar med vänner, ser på videoklipp och lyssnar på musik. Det visar medie- och kommunikationsforskningscentret Nordicoms internetbarometer för 2007.

– De yngre har växt upp med nätet, så det är en naturligare del av deras liv. Det blir lättare för dem att ta till sig nätets funktioner medan äldre lyssnar på musik på cd precis som de är vana vid, säger Ulrika Facht, forskningsinformatör på Nordicom, till TT.

En del av livet

Internetanvändningen har ökat dramatiskt genom åren. 64 procent av alla svenskar mellan 9 och 79 år använder internet varje dag. För tio år sedan var motsvarande siffra 21 procent. 68 procent av alla hushåll har bredbandsuppkoppling i dag.

– Internet har verkligen blivit en del av livet, det finns så många saker som vi numer sköter på nätet. För några år sedan förutspådde man att internet skulle få den här betydande rollen, och nu är vi verkligen där. Allt fler funktioner flyttar dit.

Svenskar ägnar i snitt drygt sex timmar om dagen åt olika medier som tv, radio, tidningar, böcker och internet. I åldrarna 15 till 24 år ägnade man sju timmar om dagen till medierna. De unga tillbringade både mer tid med internet och med andra medier än övriga befolkningen.

Över genomsnitt

– Så är det generellt i massmedieanvändning att den som använder mycket använder även många olika medier. Man kan sitta vid datorn och samtidigt göra många andra saker som att ha på radion, läsa en dagstidning och chatta. Unga har ofta en simultan förmåga som gör att de kan göra allt samtidigt.

Nästan 85 procent av alla svenskar har tillgång till internet i sina hem, en betydligt högre siffra än genomsnittet i EU, som är 50 procent. Bland unga har hela 95 procent tillgång till nätet, medan bara varannan ålderspensionär kunde surfa hemifrån.

TT