”Pensionärerna tjänar på jobbavdraget”

Kd-ledaren Göran Hägglund chattade med aftonbladet.se:s läsare om satsningen på de äldre

NYHETER

säger: Hej Tycker du att pensionärerna behandlas rättvist jämfört med arbetstagare? 68 kronor i månaden är rena hånet.Staten har ett stort överskott i kassan.Varför inte ta samma skatt på pensioner som på arbete och bromsa den kommande lågkonjunkturen? Sur pensionär
Göran Hägglund säger: Tack för frågan. Först måste det sägas att vi har haft vårt fokus på de pensionärer som har de lägsta inkomsterna. För deras del handlar det om en skattesänkning med drygt 200 kr per månad. Detta tillsammans med uppräkningen av garantipensionerna gör att den grupp som har de största behoven får nästan 500 kr per månad.
vågen52 säger: Hej, Jag undrar när vi som har förtidspension ska få något av regeringen?? Jag betalar 50% av min inkomst till hyran. Jag är ensamstående så jag kan inte få hjälp av någon. Jag är sjuk och kan inte blir friskare av att svälta. Jag har varit tvungen att ta på mig skulder för att gå till tandläkare, pengar som jag avbetalar nu som kommer att ta många år att bli av med. Min förtidspension är 8.937.- före skatt. Snälla, varför är vi den enda gruppen i hela landet som absolut inte får någon lättnad ekonomisk. Tacksam för svar.
Göran Hägglund säger: Också din pension kommer förstås att räknas upp vid årsskiftet och vad gäller tandläkarkostnaderna infördes - för den som framöver går till tandläkaren - ett mycket bra skydd mot höga kostnader.
Ylva säger: Jag har lixom aldrig förstått VARFÖR pensionärer överhuvudtaget betalar skatt? Är det som skatt på skatten? Man betalar skatt för att få pension o sen ska man skatta på det? Märkligt har jag alltid tyckt...
Göran Hägglund säger: Jag tycker nog inte att det är konstigt. I dagens skattesystem beskattas alla inkomster. Det gör att även pensioner beskattas.
säger: Hej ! Återigen en liten allmosa till de sämst ställda pensionärerna. Ingen missunnar dom detta, men alla andra pensionärer då. Själv får jag betala ca 1000:- mera i skatt än en löntagare med samma inkomst. Pension är uppskjuten lön. Se till att vi får betala samma skatt som löntagarna med samma inkomst.Annars åker ni direkt år 2010, inga pensionärer kan tänka sig att rösta på er då.M v h Kloddbjörn
Göran Hägglund säger: Kloddbjörn (så roligt namn att det måste skrivas): I uppgiften att bryta den allt för höga arbetslösheten har vi bland annat infört ett jobbskatteavdrag. Den som arbetar får alltså ett skatteavdrag som gör att det lönar sig mer. Observera att också pensionärer som arbetar får del av avdraget - med förstärkt effekt! Jobbskatteavdraget gör att fler kommer i arbete. Fler i arbete gör att pensionerna kan räknas upp mer än annars. 2005 ökade pensionerna med i genomsnitt 2000 kr. I år blir det 4000 kr. Nästa år beräknas uppräkningen bli 6000 kr. Jobbskatteavdraget är bra för alla - inte minst för pensionärerna.
Stefan säger: På vilket sätt skulle en skattesänkning för pensionärer va bra för Sveriges ekonomi?
Göran Hägglund säger: Stefan: Det är i första hand bra för pensionärerna, främst de med låga pensioner. Men visst kan man räkna med att höjningen leder till ökad konsumtion som i sin tur leder till nya jobb etc.
säger: Skattesänkningen gäller pensionärer över 65, vi förtidspensionärer, ska vi få stå utanför igen? När ska ni inse att vi finns som samhällsmedborgare, eller står vi utanför som vanligt?
Göran Hägglund säger: Eftersom förtidspensionerna räknas upp i takt med konstnadsutveckligen får ni del av detta. Men det är rätt att den skattesänkning som vi presenterat idag träffar ålderspensionärerna.
säger: Hej! Jag undrar när skall ni börja hjälpa de fattiga studenterna?
Göran Hägglund säger: Det sitter just nu en utredning som ser över den studiesociala situationen för våra studenter. Vi tittar alltså också på detta.
Frågande säger: Jaaa, Hr Hägglund! Pensionärerna har förlorat mer än en månadsersättning för att "rädda" Sverige. Återbetalning skulle ske "krona för krona"! Är detta starten, eller blir det aldrig så?
Göran Hägglund säger: Idag har vi berättat att vi vill genomföra en förbättring för pensionärerna, speciellt viktig och därmed stor för de med de lägsta inkomsterna. Det är faktiskt första gången sedan garrantipensionen infördes 2003 som det görs. Men jag tror att vi får anledning att återkomma till frågorna.
säger: Hur kan jobbskatteavdrag gynna mig som är för SJUK för att överhuvudtaget kunna ta mig till ett arbete? Jag har 96 000 kr/år och detta gör knappast att jag mår bättre!
Göran Hägglund säger: Genom att fler kommer i arbete ökar skatteintäkterna. Det gör att utrymmmet för förbättringar t ex av sjukvården ökar. Vi arbetar också med att förbättra möjligheterna till rehabilitering så att fler kan komma tillbaka till arbete. Det är ett mödasam uppgift men ifjol kunde vi bryta en 35-årig utveckling med fler och fler förtidspensionärer. Mycket återstår att göra.
säger: Kan du ge ett tips på hur vi skall placera 143:-/mån -totalt för mig och min fru? Är detta tacken då man varit med om att bygga detta samhälle? Varför skall vi betala högre skatter och högre matpriser - för mat måste vi ju alla ha eller hur? Svara nu utan massa omsvep Göran H. Roland
Göran Hägglund säger: Pensionerna räknas upp årligen. Genom att fler kommer i arbete blir lyftet större nu än tidigare (se ovan). Vad vi idag presenterat är något som går utöver det som ligger i själva pensionssystemets konstruktion. Det tycker jag är bra. Framförallt för de som har de lägsta pensionerna.

aftonbladet.se