”Åklagaren handlade oprofessionellt”

Jenny Beltran om målet mot hennes make

Foto: ROGER LUNDSTEN
Tito Beltran anlände till hovrätten i Göteborg.
NYHETER

GÖTEBORG. I dag klockan 09.30 samlades hovrätten för Västra Sverige för att ta ställning till om Tito Beltran begått sexuella övergrepp mot barn och begått våldtäkten mot Maria Lundqvists barnflicka.

Rättegången hålls bakom stängda dörrar och fortsätter preliminärt till och med den 17:e september.

Tito Beltran.

11.00 Rättegången återupptas.

10.44 Beltrans försvarare Tomas Nilsson är mycket kritisk till att åklagare Ingela Svensson kallat Maria Lundqvist, Anders Berglund samt Titos tidigare svärmor som karaktärsvittnen även i Varbergsmålet.

– Jag har svårt att förstå vad de ska kunna berätta om händelser som påstås ha hänt mellan 2000 och 2002, säger han till aftonbladet.se. Det blir ett chikanerande och smutskastande och det var också därför som jag ville att domstolen skulle avvisa dem som vittnen i Varbergsmålet, säger han.

Hovrätten valde dock ändå att tillåta dem.

– Traditionellt sett är domstolarna väldigt försiktiga med att avvisa vittnen.

10.42 Advokat Ulla Johansson beskriver den nu 14-åriga flickan som väldigt stabil och trovärdig.

– Hon var och har hela tiden varit återhållsam. De händelser som inträffat är traumatiska och hon har svårt att klä det som har hänt i ord inför främmande människor och inför kameran.

Det handlar om intima detaljer, förklarar advokaten:

– Det stärker hennes trovärdighet att hon ändå berättar. Det är svårt att berätta om det självupplevda.

10.35 Hovrätten tar paus och Tito Beltran kommer ut och går direkt fram till sin fru. Tillsammans stegar de iväg mot ett uppehållsrum.

– Det som har hänt i rätten är att Ingela Svensson har fått förklara sina lögner. Det gick snabbt, säger han innan han försvinner in bakom stängda dörrar.

10.20 Hur ser ni på framtiden, efter rättegången?

– Just nu tänker vi bara på vad som händer här. Det är väldigt svårt att planera för framtiden. Det hänger väldigt mycket på vad det blir för utslag. Vi tar en dag i taget.

Finns tanken att flytta härifrån?

– Vi kan inte ta några som helst beslut just nu. Vi har en koppling hit. Min karriär är här, detta är vårt hem. Han har sina barn här och jag har mina föräldrar här. Det är inget som man bara släpper så där. Vår tanke är att vi ska fortsätta att bo kvar här.

10.13 Jenny fortsätter:

– Det stämmer att Tito inte är så förtjust i Ingela Svensson och det är inte jag heller, säger Jenny. Vi anser att hon handlade oprofessionellt när hon redan under förundersökningen gick ut och berättade att en artist var anklagad för sexuella övergrepp mot ett barn. Hon gjorde det medvetet för att skapa rubriker, smutskasta och skapa en opinion. Och man kan ju förstå att det påverkar både vittnen och allmänhet när man går ut med påståendet att en person har smittat en flicka med könsherpes. Men det var ju inte sant.

Du har kallat det för ett fult spel?

– Ja. Någonstans ser vi det som att det har funnits en baktanke med att göra så här. Hennes uttalanden har fått enorma konsekvenser för oss, man känner sig helt maktlös.

10.02 Jenny Beltrán instämmer i kritiken mot Ingela Svensson, som uttalat sig om Varbergsmålet trots att det även i tingsrätten var stängda dörrar och sekretess.

– Det är ett fult spel. Det finns en obalans in rättsprocessen där åklagaren har övertaget, säger hon.

Om det faktum att Tito suttit häktad.

– Det är ett fruktansvärt ingrepp i en människas liv. Det är befängt att Tito skulle varit benägen att rymma. Han har kommit till varje förhör och varje förhandling. Han har aldrig flytt undan.

09.54 Inte heller Jenny Beltran får vara med under den delen av rättegången som nu kommer att hållas bakom stängda dörrar de närmaste dagarna. Hon får frågan varför Tito gick till så hätsk attack mot åklagare Svensson.

– Förklaringen till Titos reaktion är hennes påståenden om att Tito skulle ha könsherpes. Redan under förundersökningen stod det förklarat svart på vitt att varken Tito eller flickan har könsherpes. De bär visserligen på herpesvirus, men det gör också 90 procent av den svenska befolkningen, säger Jenny Beltran. Det är alltså snarare ett undantag att man inte bär på det viruset.

09.48 Under den korta genomgången av åklagarens yrkanden som hålls innan rättegången stängs för allmänhet och media yrkar åklagaren på att åtalet ska bifallas gällande övergrepp mot underårig samt övergrepp i rättssak och att hovrätten ska döma Tito Beltran för detta.

– Samtliga ändringsyrkanden bestrids, är det korta svaret från försvararen Tomas Nilsson.

09.42 I en kommentar innan förhandlingen startat avslöjar åklagare Ingela Svensson för aftonbladet.se att hon kallat inte mindre än sex nya vittnen till målet om de påstådda sexuella övergreppen mot den lilla flickan.

– Det är två psykologer och en läkare samt tre karaktärsvittnen.

Vilka karaktärsvittnen är det?

– Det är Maria Lundqvist, Anders Berglund samt Tito Beltrans före detta svärmor, säger Ingela Svensson.

Samma personer är också vittnen i det så kallade Ystadsmålet, där Tito Beltran är anklagad och fälld i tingsrätten för våldtäkt.

– Syftet med att även jag vill använda dessa vittnen är att de ska visa att det bara är en person med en gränsöverskridande sexualitet som kan ha gjort sådana här brott.

09.39 Rättens ordförande hovrättslagman Ann-Christine Persson frågar målsägarsidan om man kommer att begära stängda dörrar för Varbergsmålet. Svaret blir ja.

– Om det ska vara sekretess så tycker jag i alla fall för flickans säkerhet att åklagaren Ingela Svensson inte ska komma ut med falsk information till pressen, säger då Tito till ordföranden, i sin andra attack på kort tid mot åklagaren.

– Jag lägger mig inte i vad åklagaren säger till pressen, säger ordföranden.

– Men för flickans säkerhet...

– Du får prata med åklagaren direkt om det, i sådana fall, säger Persson.

09.36 Tito anländer till rättssalen tillsammans med sin fru Jenny. Världsartisten, som alltid propert klädd, ser självsäker ut när han möter pressen innan rättgången startar.

09.34 I samma stund TIto Beltran anländer till tingsrätten kommer det första hätska utfallet mot åklagare Ingela Svensson.

– Ni ska veta att Ingela Svensson har ljugit för er, säger Tito Beltran och stannar till en sekund utanför rättssalen. Jag har ingen könsherpes!

09.24 Den nu fjortonåriga kvinnans målsägarbiträde, advokat Ulla Johansson, informerar de samlade journalisterna om att hovrätten kommer att få se nya videoförhör med flickan, alltså som har gjorts efter förhandlingen i Varbergs tingsrätt. Hon tillägger dock att hon inte håller med tingsrättens bedömning att de tidigare videoförhören var av dålig teknisk kvalitet.

– Det var något som den tilltalades försvarare (advokat Tomas Nilsson) framförde, säger hon.

Ulla Johansson säger också att flickan inte kommer att vara med personligen under rättegången.

– Hon mår fruktansvärt dåligt över detta. Det gör hela familjen. De har svårt att hantera alla uppmärksamhet som följer av att det är en kändis som är inblandad, säger hon.

09.02 Redan tidigt i morse ringlade en lång kö med journalister utanför dörrarna till hovrätten – intresset för att vara på plats och bevaka rättegången mot Tito Beltrán är mycket stort.

FAKTA

Rättegången i dag

Den första delen av rättegången handlar om påstådda övergrepp som Beltran ska ha gjort sig skyldig till mot en sexårig flicka. De anklagelserna friades han för i Varbergs tingsrätt, liksom anklagelser om övergrepp i rättssak.

Den allra första rättegångsdagen inleds med parternas sakframställan. Därefter ska hovrätten få se de videoinspelade förhören med barnet, inspelningar som gjorts på polishuset i Kungsbacka och som redan i tingsrätten konstaterades var av dålig teknisk kvalitet. Det ska både vara svårt att höra vad den då tioåriga flickan säger på bandet och svårt att se hennes ansikte.

Enligt schemat kommer också de första förhören att hållas med Tito Beltran redan i dag, onsdag.

aftonbladet.se på plats

Våra reportrar Robert Triches och Angelica Karlsson rapporterar direkt från rättegången mot Tito Beltran i Göteborg.

Så läser du texten

De senaste inläggen läggs överst i texten. För att läsa kronologiskt – scrolla nerifrån och upp. Texten uppdateras automatiskt, du behöver inte ladda om sidan.