Läsarna: Suveränt med "vaffning"

Nio av tio läsare positiva

NYHETER

Läsarna är överens.

Petra Ulmanens förslag om "vaffning" är suveränt.

Nio av tio är för att kunna vara lediga med sina gamla.

Föräldrar kan "vabba" för att ta hand om sina sjuka barn.

Nu lägger Petra Ulmanen, doktorand vid institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet, fram förslaget om "vaffning".

Syftet är att man lättare ska kunna ta hand om sina äldre anhöriga.

– Tanken är inte att det ska ersätta hemtjänsten utan att det ska vara en rätt att få vara ledig kortvarigt, säger hon.

"På tiden"

Och läsarna verkar hålla med.

Strax före klockan 17 i dag hade 15 000 av avtonbladet.se:s läsare tagit ställning till förslaget.

Hela 91,5 procent visade sig vara positivt inställda.

Signaturen Angeln tycker att det var på tiden:

– Har min förälder som drabbats av alzehimers och behöver hjälp vid läkarbesök inläggningar och allt som nu dyker upp vid denna sjukdom.Min andra förälder är mycket upp i åren och behöver stöttning/praktisk hjälp med besöken på sjukhus/kontakter med mera samt att hantera allt som händer. Har tagit mina semesterdagar för att täcka upp frånvaron på jobbet. … Tackar dig Petra för att du tar upp detta angelägna ämne och hoppas innerligt att det kan bli någon form av ersättning när vi nu vårdar våra föräldrar innan det gått så långt som till annat boende.

Kommunens ansvar

Rosor till Petra Ulmanen – utropar signaturen makawa:

– Förslaget låter jättebra tycker jag. Sköter själv min gamla mammas ärenden från att betala räkningar till att göra saker i hennes hem som inte hemtjänsten gör. Pysslar, tvättar fönstren, fixar med gardiner och så vidare så ofta som hon tycker att det ska göras. … Därför tycker jag att detta förslag låter toppen! Vi vet ju inte hur länge vår föräldrar finns kvar i livet och det är hemskt att känna att man inte räcker till! Petra Ulmanen har fattat hur det är! Tack...

Men, självklart är inte alla lika positivt inställda till "vaffning".

Kire1111 skriver:

– Tycker man ska satsa mer på vården i kommunen och landstinget. Då kan våra äldre få proffsvård när de är sjuka, och anhöriga få leva sina liv och vara just son eller dotter, fru, man och inte hemtjänst eller vårdare till sin gamla mamma eller pappa eller maka, make. Det är ju det vi betalar skatt för.