Pådrag i fjällen efter 11-åring

NYHETER

En stor spaningsstyrka fjällräddare, poliser, militärer, frivilliga och hundar söker en 11-årig pojke som försvunnit under en skolutflykt i Kvikkjokksfjällen.

Pojken försvann vid lunchtid på onsdagen och var fortfarande borta tidigt på torsdagsmorgonen.

– Vi ger oss inte utan söker tills vi finner honom, säger länsvakthavande vid Norrbottenspolisen Olle Kvarneros till TT.

Vädret i området bekymrar räddningsstyrkan – inte minst med tanke på att pojken var ganska lättklädd. Utflykten skulle ju inte vara så länge och sedan väntade den varma bussen på att ta klassen hem till Jokkmokk.

– Temperaturen ligger några grader över noll och det har snöat och regnat i området, säger Kvarneros.

Pojken och hans klass från Jokkmokk var på utflykt i ett kalfjällsområde och hade tagit paus på Prinskullen, fyra kilometer från Kvikkjokk. Efter att ha ätit lunch på det drygt 740 meter höga berget var det dags för klassen att vända åter mot bussen via bland annat båt över ett vattendrag.

Inte med på återfärden

När barnen, deras lärare och rektor skulle stiga in i bussen kontrollerades att alla var med och då upptäckte personalen att en av pojkarna saknades.

– Han var tydligen inte ens i båten på vägen tillbaka, senast personalen är säker på att ha sett honom var under lunchen vid tolvtiden, säger Kvarneros.

– Och man vet ju hur pojkar är i den åldern, man måste verkligen hålla reda på dem. Jag hoppas att han inte har gått ner sig någonstans.

En grupp gav sig tillbaka till Prinskullen för att söka efter 11-åringen, men förgäves.

– Det är ett ganska besvärligt område, säger Kvarneros om möjligheterna för en liten pojke att ta sig fram på kalfjället på egen hand.

Larm efter flera timmar

Först flera timmar senare tog Västra skolans rektor kontakt med polisen och anmälde försvinnandet. Då var klockan halv sex på eftermiddagen.

Polis och fjällräddning satte snabbt in alla tänkbara resurser inklusive värmesökande kameror och två helikoptrar innan det hann mörkna. Under natten stod helikoptrarna på marken, men på torsdagsmorgonen lyfte en helikopter som polisen hyrt från ett privat företag. Polisens egen helikopter lyfter enligt planerna vid sjutiden och den är utrustade med värmesökande kamera.

”Begränsat område”

– Det ljusnar nu och vädret har blivit mycket bättre.

Att polishelikoptern inte har fått ge sig ut tidigare berodde på viloreglerna för flygförare och att polisen inte hade tillgång till avlösare för den pilot som flög under onsdagskvällen.

Enligt Kvarneros underlättas sökandet av att pojken försvunnit i ett begränsat område med två jokkar, småälvar, som han inte kunnat ta sig över.