”Förnedrande att sitta och höra”

Beltran till attack mot åklagaren - ”jobbigt att lyssna på flickans berättelse”

Foto: ROGER LUNDSTEN
NYHETER

GÖTEBORG. I samma stund Tito Beltran anlände till rättssalen i hovrätten kom den första, hätska attacken mot åklagaren:

– Ni ska veta att Ingela Svensson har ljugit för er, sade världsartisten till den församlade pressen. Jag har ingen könsherpes!

Senare under dagen spelades förhören med flickan som Beltrán påstås ha smittat upp i rätten.

Tito Beltrán anlände till rättssalen tillsammans med sin fru Jenny. Världsartisten Beltrán, som alltid propert klädd i grå kostym, såg självsäker och stridsberedd ut på morgonen.

När nästan hela dagen hade gått såg Tito mer medtagen ut.

– Det är inte kul att se och höra inspelningarna med flickan. Det är förnedrande. Och jag tycker så synd, så synd om henne, säger han.

Även inne i rättegångssalen gick Tito Beltrán till attack mot åklagaren.

Det var i samband med att rättens ordförande hovrättslagman Ann-Christine Persson frågade målsägarsidan om man kommer att begära stängda dörrar för Varbergsmålet. Svaret blev som väntat ja:

”Du får prata med åklagaren”

– Om det ska vara sekretess så tycker jag i alla fall för flickans säkerhet att åklagaren Ingela Svensson inte ska komma ut med falsk information till pressen, sa då Tito till ordföranden, i sin andra attack på kort tid mot åklagaren.

– Jag lägger mig inte i vad åklagaren säger till pressen, sa ordföranden.

– Men för flickans säkerhet...

– Du får prata med åklagaren direkt om det i sådana fall, avbröt Persson tvärt.

Inte heller Tito Beltráns fru Jenny får närvara när förhandlingarna hålls bakom stängda dörrar. Till aftonbladet.se förklarade hon sin makes upprördhet för åklagaren:

”Hon handlade oprofessionellt”

– Det stämmer att Tito inte är så förtjust i Ingela Svensson och det är inte jag heller, säger Jenny. Vi anser att hon handlade oprofessionellt när hon redan under förundersökningen gick ut och berättade att en artist var anklagad för sexuella övergrepp mot ett barn. Hon gjorde det medvetet för att skapa rubriker, smutskasta och skapa en opinion. Och man kan ju förstå att det påverkar både vittnen och allmänhet när man går ut med påståendet att en person har smittat en flicka med könsherpes. Men det var ju inte sant.

Du har kallat det för ett fult spel?

– Ja. Någonstans ser vi det som att det har funnits en baktanke med att göra så här. Hennes uttalanden har fått enorma konsekvenser för oss, man känner sig helt maktlös.

Svart på vitt

Och anklagelserna om att Tito skulle smittat flickan med könsherpes kallar hon befängda:

– Redan under förundersökningen stod det förklarat svart på vitt att varken Tito eller flickan har könsherpes. De bär visserligen på herpesvirus, men det gör också 90 procent av den svenska befolkningen, säger Jenny Beltran. Det är alltså snarare ett undantag att man inte bär på det viruset.

I lunchpausen lämnade Tito Beltrán en kort kommentar, efter att rätten hade börjat se de videoinspelade förhören:

– Det går bra, men samtidigt är det jobbigt. Jag är frikänd, men det är ändå jobbigt att gå igenom samma igen.