Ex-präst åtalad för 93 barnsexbrott

Övergreppen skedde på katolsk pojkskola

NYHETER

En före detta präst i Australien har åtalats för sexbrott mot barn i 93 fall. Övergreppen skedde på en katolsk pojkskola under 1970- och 80-talen.

Polisen misstänker att många skolpojkar utsattes för övergrepp under bönestunder på Saint Stanislaus-skolan fem mil väster om Sydney, rapporterar lokala medier.

Den nu 65-årige ex-prästen åtalades redan i maj för 33 övergrepp, och i onsdags för ytterligare 60 fall. Han är fri mot borgen och ska inställa sig i domstol om två veckor.

Fjärde som gripits

John Edwards, rektor på Saint Stanislaus, sade att han först fick kännedom om anklagelserna för några år sedan och då kontaktade polisen. Över 600 pojkar går på skolan, och närmare 200 av dem bor även på skolområdet.

Exprästen är den fjärde person som gripits av en specialenhet inom polisen, Strikeforce Belle, som skapades för att utreda sexövergrepp på en katolsk och en anglikansk skola i staden Bathurst på 1970-talet.

”Utredningen fortsätter”

”Vi går igenom en betydande mängd information och till följd av detta har vi breddat utredningen”, skriver polisen i ett uttalande.

”Utredningen fortsätter och vi kan inte utesluta fler gripanden”.

De senaste anklagelserna blev kända kort efter det att påven Benedictus, på besök i Sydney, bad om ursäkt för de sexuella övergrepp som förekommit inom katolska kyrkan.

TT