Åklagarens sex nya vittnen

Maria Lundqvist och Anders Berglund är karaktärsvittnen

NYHETER

GÖTEBORG. Åklagaren har kallat sex nya vittnen, bland andra Maria Lundqvist och Anders Berglund, som karaktärsvittnen även i målet om de påstådda övergreppen mot den sjuåriga flickan.

– Jag vill visa att det bara är en person med en gränsöverskridande sexualitet som kan ha gjort sådana här brott, säger Ingela Svensson.

– Det bevisar ingenting, kontrar Beltráns försvarare Tomas Nilsson.

Foto: anders deros
Skådespelerskan Maria Lundqvist vittnade även i rättegången mot Tito Beltran i Ystads tingsrätt i vintras.

Två psykologer, en läkare, Titos tidigare svärmor samt Berglund och Lundqvist är åklagarens nya vittnen i Varbgersmålet. De tre sistnämnda är kallade som så kallade karaktärsvittnen, det vill säga de ska ge rätten en uppfattning eller antydan om vilken slags person Tito Beltran är.

”Blir ett chikanerande”

– Jag har svårt att förstå vad de ska kunna berätta om händelser som påstås ha hänt mellan 2000 och 2002, säger Beltrans försvarare Tomas Nilsson till aftonbladet.se.

Han försökte få hovrätten att avvisa karaktärsvittnena. Men hovrätten tillät åklagarsidan att kalla dem.

– Traditionellt sett är domstolarna väldigt försiktiga med att avvisa vittnen så det är inget märkligt med det, säger han. Sedan är det en annan sak om rätten tar intryck av det de berättar eller inte.

Varför ville du att rätten skulle avvisa dem som vittnen?

– Det blir ett chikanerande och smutskastande och det var också därför som jag ville att domstolen skulle avvisa dem som vittnen i Varbergsmålet, säger han.

”Gränsöverskridande sexualitet”

Åklagare Ingela Svenssons förklaring till varför hon ville använda svärmodern, Lundqvist och Berglund är:

– Syftet med det är att jag vill visa att det bara är en person med en gränsöverskridande sexualitet som kan ha gjort sådana här brott, säger hon.

Nilsson är skeptisk.

– Jaha. Och vad är gränsöverskridande? frågar han sig.

Den nu 14-åriga flickans målsägarbiträde, advokat Advokat Ulla Johansson, beskriver 14-åriga flickan som väldigt stabil och trovärdig.

Mår fruktansvärt dåligt

– Hon mår fruktansvärt dåligt över detta. Det gör hela familjen. De har svårt att hantera alla uppmärksamhet som följer av att det är en kändis som är inblandad, säger hon.

– Hon är och har hela tiden varit återhållsam. De händelser som inträffat är traumatiska och hon har svårt att klä det som har hänt i ord inför främmande människor och inför kameran.

Det handlar om intima detaljer, förklarar advokaten:

– Det stärker hennes trovärdighet att hon ändå berättar. Det är svårt att berätta om det självupplevda.

Sedan tingsrättsförhandlingen har ytterligare ett förhör med flickan spelats in och kommer att användas som bevisning i hovrätten jämte de två tidigare videoförhören.