Jennys attack på åklagaren

Felen som upprör paret Beltran

Foto: ROGER LUNDSTEN
Tito Beltrán och hustrun Jenny på väg in i rättegångssalen på fredagsmorgonen.
NYHETER

GÖTEBORG. Jenny Beltran gick på fredagsmorgonen till häftig attack mot åklagarna.

– Vet man sanningen så blir man otroligt upprörd. Och det är verkligen inte konstigt att Tito har svårt att hålla tyst och också är upprörd, säger hon.

Här är några av de fel som åklagaren gjort, enligt henne:

Åklagaren Ingela Svensson.

Redan tidigare har både Jenny och Tito Beltran anklagat åklagare Ingela Svensson, som leder åtalet i Varbergsmålet, och Anna Håkansson, som leder Ystadsåtalet, för fult spel.

– Det finns många exempel på det. Exempelvis har Ingela Svensson ju sagt att det är så fruktansvärt med all mediauppmärksamhet, men det var ju hon själv som läckte fallet till pressen redan 2006, säger Jenny. Och det har också avslöjats att hon tillsammans med Anna Håkansson var ute efter att gripa Tito inför rullande TV-kameror på trappan till hovrätten.

”Otroligt upprörande”

Nu blev det inte så. Istället blev Tito Beltran anhållen i sin frånvaro och åtalad för våldtäkt i det så kallade Ystadsfallet.

– Det är otroligt upprörande att åklagaren säger en sak till pressen men agerar annorlunda bakom kulisserna. Det är inte en åklagares uppgift att driva sin egen agenda och vara ute efter att ”sätta dit” folk. De måste vara objektiva.

Ytterligare ett agerande som Jenny Beltran är upprörd över är det faktum att åklagare Anna Håkansson tycks ha förutsatt att Tito var skyldig till våldtäkt på Maria Lundqvists barnflicka. I ett TV4-inslag fick åklagaren försvara att hon tidigt i det så kallade Ystadsfallet var säker på Tito Beltrans skuld innan hon ens hade förhört honom. Det framgår av ett mejl mellan åklagarna.

– Hon försvarade sig då med att hon hade varit med om så många fall tidigare och visste ungefär var det skulle sluta. Hon sa också att det bara var förhöret med Tito som saknades. Men det är en ren lögn, för förhören med de flesta vittnena var heller inte gjorde vid den tidpunkten som hon enligt mejlet var så säker på att Tito var skyldig.