Oro för färöisk kackerlacksinvasion

NYHETER

Torshavn (TT-Ritzau) Ska nu kackerlackor göra sig hemmastadda på Färöarna? Farhågor har uppstått sedan ett skepp fullt med de rasslande krypen har sökt nödhamn mot plågan.

Fartyget kom från Sydeuropa och gick in i Torshavn för att få bekämpningshjälp. Besättningen har kanske därmed hjälpt till att sprida just det onda som den velat förgöra.

Enligt entomologen Jens-Kjeld Jensen finns det en realistisk risk för att äggstinna kackerlackshonor tar sig från fartyget till magasin på kajen.

– Risken är särskilt stor på grund av det varma vädret. Kackerlackor kan normalt inte klara sig utomhus i vår del av världen, som i Sydeuropa.

Följer med varor

Från magasinen kan kackerlackorna sedan om det vill sig illa följa med varor som transporteras ut till olika mål.

Enstaka kackerlackor har hittats förut på Färöarna, men insekterna har hittills inte fått fäste på öarna i Nordatlanten.

– Om det väl sker så är det nästan omöjligt att bli av med dem. Kackerlackor söker sig in i husen och gömmer sig framför allt där man förvarar mat. De kommer fram på natten när det är lugnt. Även om de inte på något sätt är farliga så är det ju inte särskilt trevligt att de kan ha knaprat på eller gömt sig i den mat vi ska äta.

Vill det sig illa kan de föra in bakterier och smuts i maten om de rör sig från ett smutsigt område in i maten, säger Jensen.

Getingar också

Skadedjursbekämpare har varit ombord på fartyget och gjort en insats mot insekterna, som framför allt frodats i mässen, rapporterar Färöarnas radio.

Det är inte det första insektsproblem som Färöarna ställts inför. Efter århundraden utan getingar såg invånarna i Torshavn de första i staden för nio år sedan. Enligt Jensen är det ytterst sannolikt att getingdrottningar kom med lastfartyg i samband med anläggningen av en konstgjord gräsplan för fotboll i staden. Nu har de blivit en plåga i Torshavn och har också siktats på flera öar runtomkring.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM