Torkade blod efter morden

Dagen efter Max och Saga slagits ihjäl: En stor fläck på handfatet

1 av 2 | Foto: Foto: CONNY SILLÈN
STATIONEN i ARBOGA Anna Johansson hittade en utsmetad blodfläck på en av tågstationens toaletter morgonen efter morden på Max och Saga.
NYHETER

Toaletten på järnvägsstationen i Arboga:

Dagen efter morden på Max och Saga städade hon bort vad som kan ha varit spår efter mördaren.

– Det var torkat blod på ena handfatet, säger Anna Johansson till ”Kalla fakta”.

Christine Schürrer, 32, har funnits skyldig till morden på Max och Saga Jangestig den 17 mars i år. Hon flydde från Arboga med ett tåg som gick en halvtimme efter att morden begicks.

Enligt uppgifter i TV 4:s ”Kalla fakta” hittade lokalvårdaren Anna Johansson en utsmetad blodfläck på en av tågstationens toaletter på morgonen dagen efter morden.

Kopplade inte

– Det såg ut som att någon lagt något blodigt där och sedan lyft upp det. Fläcken var rund, kanske en till två centimeter, säger hon.

Vid den tidpunkten var barnens pappa Nicklas Jangestig huvudmisstänkt för morden och mordförsöket. Anna Johansson kopplade inte blodfläcken till morden förrän polisen gick ut och sökte information från allmänheten.

Då var blodet för länge sen bortstädat.

”Finns en liten chans”

– Vi övervägde att göra en teknisk undersökning, men teknikerna sa att det inte fanns en chans att hitta några spår, säger spaningsledare Jan Sjöberg på polisen i Köping.

Han är också tveksam till att blodfläcken går att koppla till morden på Max och Saga.

– Det finns en liten chans att blodet tillhörde gärningsmannen eller offren. Men även om det gjorde det: vad skulle det bevisa, säger Jan Sjöberg.

Direkt efter morden gjordes ingen sökning av tågstationen. Polisen visste helt enkelt inte var de skulle leta.

Redan dagen efter överfallet i Arboga fick poliser uppgifter om ”den galna tyskan” som varit besatt av Emma Jangestigs sambo. Först dagen efter släpptes Nicklas Jangestig.

Ett knappt halvår efter skräckdygnen i häktet har han fortfarande inte försonats med vetskapen att han kunde ha träffat barnen en sista gång på sjukhuset.

– Jag är fortfarande jävligt bitter på polisen och åklagaren. Jag hade kunnat träffa barnen. Det kommer jag aldrig förlåta dem för, säger han till ”Kalla fakta”.

”Kändes helt rätt”

De senaste månaderna har kantats av sorg och vrede. Men för ”Kalla faktas” reporterteam avslöjar Nicklas att han och sambon Amy Haglund förlovat sig.

– Det går väl inte att komma närmare varandra och gå igenom så mycket som vi har gjort. Så det kändes helt rätt, säger Nicklas.

Fotnot: Kalla fakta sänds i Tv 4 klockan 19.20 i kväll.

FAKTA

Detta hände under dagen:

19.00 –19.05: Emma har sista chattkontakten med sin syster på MSN.

19.07–19.18: Mördaren tar sig in till familjen på Verktygsgatan 2 B och attackerar Emma, Max och Saga med en hammare. Överfallet går mycket snabbt. Enligt polisen tar det 9–11 minuter att gå till järnvägsstationen från familjens villa.

19.12–19.15: Emmas sambo svänger in på gatan och parkerar sin bil utanför huset.

19.21–19.32: Sambon ringer SOS och pratar med dem till den första ambulansen kommer till brottsplatsen.

19.22: Vakten konstaterar att det är tomt inne på järnvägsstationen i Arboga.

19.25: Vakten låser byggnaden.

19.32: En person som tros vara Christine Schürrer fångas på övervakningskameran på väg upp på perrongen.

19.37: Den första polispatrullen kommer till villan på Verktygsgatan.

19.39: Tåget mot Stockholm lämnar Arboga fem minuter försenat.