Ike växer och Hanna avtar

Foto: AP
NYHETER

Orkanen Ike växte till kategori fyra på sin väg mot Kuba och Mexikanska golfen på lördagen samtidigt som den tropiska stormen Hanna dränkte USA:s Atlantkust i skyfall efter att ha gått in över land i North och South Carolina.

Ike dånade fram med vindhastigheter på upp till 59,7 meter i sekunden vilket gör den till en ”extremt farlig” orkan av den näst högsta kategorin på Saffir Simpsons femgradiga skala, uppgav USA:s nationella orkancentrum.

Lämnade Florida Keys

Ike minskar och ökar i styrka men beräknas vara minst en kategori tre-orkan när den når Kuba.

Riskerna för att det tättbefolkade Miami–Fort Lauderdaleområdet ska drabbas av orkanen tycktes minska men besökare fick under lördagen order att lämna Florida Keys.

Datormodeller visar att Ike drabbar sydöstra Bahamas och Kuba sent på söndagen, gå vidare i orkanen Gustavs kölvatten mot Mexikanska golfens oljefält och komma i land i närheten av New Orleans.

Turister evakuerade

Under lördagen beredde sig kubanerna på nya prövningar. Turisterna evakuerades från badorterna och tusentals studenter fick lämna bergen där de plockar kaffe.

I Havanna köade invånarna vid bensinstationerna och plockade affärerna rena på ljus, kex och konserver sedan den statliga tv:n varnat för att ”så gott som hela landet är i farozonen”.

Den tropiska stormen Hanna blev aldrig orkan innan den gick in över USA. I North och South Carolina ställde den inte heller till större problem än en del knäckta träd och en och annan lokal översvämning.

13 centimeter regn

Regnen spred sig över östkusten. På sina ställen föll 13 centimeter regn.

Sent på lördagskvällen låg Hannas centrum nära Atlantic City i New Jersey och vindhastigheterna hade minskat till 25,8 meter i sekunden.

TT-Reuters