Sista spåret – ett par glasögon

Olle Högboms försvinnande ett mysterium

NYHETER

Olle Högbom hade varit på klassfest, men skildes åt från sina klasskamrater på Floragatan i Sundsvall.

Där slutar alla spår.

Det var en onsdagskväll 7 september 1983.

Foto: arkiv
7 september 1983 försvann Olle Högbom efter fest i Sundsvall. Sedan dess har ingen sett av honom.

Olle Högbom kom ursprungligen från Härnösand, men valde att gå sista året på gymnasiet i Sundsvall eftersom ämneskombinationen ekonomi och fysik inte fanns på hemorten.

Kvällen han försvann befann han sig på fest med sina klasskamrater i en lägenhet. Efter några timmars förfestande drog sig gänget mot centrala Sundsvall för att gå på diskoteket Nattoxen.

Satte sig för att vila

Men Olle skildes ifrån klasskamraterna vid ett trådstaket nära en järnvägskorsning på Floragatan. Enligt den hemsida som Olle Högboms föräldrar gjort om försvinnandet, satte sig Olle ner vid staketet och sa att han behövde vila.

Klasskamraterna försökte övertala honom att följa med in till diskoteket men utan framgång.

Sedan dess har ingen sett honom i livet.

Polisen har under årens lopp arbetet efter olika teorier: en är att Olle gick ner till Selångerån för att kissa och sedan ramlat i vattnet och drunknat.

En annan är att pappan skulle ha något med försvinnandet att göra.

Gav ut bok om fallet

Familjen Högbom har under hela utredningens lopp varit mycket kritiska till polisen – man menar att de dragit förhastade slutsatser och därför inte utrett alla tänkbara spår och tips. Ruben Högbom har även gett ut en bok om sin sons försvinnande där han riktar mycket skarp kritik mot Sundsvallspolisen.

Det var till exempel fadern som hittade sonens glasögon i närheten av den plats han sågs sist.

På hemsidan om sonens försvinnande spekulerar han kring tanken att sonen kan ha blivit påkörd och sedan lagd i en baklucka.

Ett inbrott begicks i närheten av en plats där Olle sågs sist och det är möjligt att någon som var inblandad i det kan ha kört på Olle för att sedan ha dumpat hans kropp någon helt annanstans, menar fadern.

Quick tog på sig skulden

På 90-talet tog fallet plötsligt en oväntad vändning. Då tog Thomas Quick på sig skulden för Olles försvinnande. Men hans erkännande hade för många luckor och det gick inte att binda honom till brottet.

Om Olle Högboms familj någonsin får reda på vad som hände den där kvällen vet ingen. Men en sak är helt säker: från och med i morgon kan ingen fällas för hans försvinnande.

Olle Högbom skulle i dag ha varit 43 år.