Polisen anmäls för tjänstefel

Anmälan blev liggande i tio månader

NYHETER

Länspolismästaren anmäler polisen för tjänstefel i fallet med den inlåsta kvinnan utanför Eksjö. Orsaken är att en anmälan blev liggande i tio månader, uppger SVT:s Jönköpingsnytt.

Personer i parets omgivning såg hur den nu häktade mannen slog sin sambo med en krycka i november förra året. De polisanmälde händelsen då, men först i förra veckan inledde polisen utredningen. På måndagen beslutade länspolismästare i Jönköping att lämna in en anmälan mot polisen om misstänkt tjänstefel.

På måndagen fick även utredningen mot den 58-årige mannen en permanent åklagare, Klas Lorefors. Hans första åtgärd blev att träffa polisen och försöka hinna inspektera stugan där paret bott i nio år.

Den stora medierapporteringen kring händelsen bekymrar honom.

– Självklart vill man vara den som hör ett vittne först så att man får den spontana berättelsen, då är det lättare att värdera sanningshalten, säger Lorefors till TT.

Vittnesmål påverkas

Även Christer Edlund, kriminalkommissarie i Eksjö, anser att vittnesmålen kan påverkas av att det florerar många uppgifter i medierna. Men han tror inte att det hade kunnat undvikas om polisen hade förhört fler personer i helgen. av att förhöra ytterligare personer i helgen.

– Mannen är häktad och kvinnan har fått vård. Har vi ett mord, så jobbar vi så klart helg, men någonstans måste man dra en gräns. Vi har begränsade resurser, säger Edlund till TT.

Under natten mellan lördagen och söndagen utsattes campingen där kvinnan hållits inlåst för skadegörelse och klotter. Inga misstänkta finns i det fallet.

TT