Ike stormade in över Kuba

Över 70 människor har dödats hittills – nu försvagas ovädret

Foto: afp
Orkanen Ike drog över Kuba i natt.
NYHETER

Orkanen Ike vräkte in över Kuba på söndagskvällen med skyfall och vindhastigheter på drygt 54 meter i sekunden. På sin väg dit dödade den över 70 människor i Haiti och slet taken av husen på södra Bahamas.

Ike har nu försvagats och nedgraderats till en kategori 2-storm – men över tusen hem i Kuba har slitits sönder i ovädret.

Det statliga tv-bolaget på Kuba visade igår bilder av vågor nästan lika höga som de femvåningsbyggnader de slog in mot. Vattnet flödade på gatorna i staden Baracoa på östra Kuba.

– Vi är mycket oroliga. Fönstren börjar krossas nu, sade en kvinna på telefon från ett hotell i staden Holguin fem mil från Punta Lucrecia där Ike först kom in över land.

Den gick in över den kubanska kusten efter att ha vräkt nya regn över Haiti och svept över öarna Turks och Caicos och Inagua, Bahamas sydligaste ö.

Vart Ike tar vägen efter Kuba är oklart, men stormvarning har utfärdats i södra Florida.

Fler döda på Haiti

Ike drabbade Haiti med dussintals dödsfall som följd. På måndagen uppgavs att ett 70-tal människor, av dem 13 barn, dödats i översvämningarna.

– Hela byn är översvämmad och dödssiffrorna kan stiga, sade en tjänsteman vid civilförsvaret i Cabaret, ett samhälle norr om huvudstaden Port-au -Prince. .

Förra veckan dödade den tropiska stormen Hanna minst 500 människor i den haitiska hamnstaden Gonaives.

På söndagen fick regn från Ike floden La Quinte att svämma över igen och på nytt dränka Gonaives. Alla broar som förbinder staden med resten av landet har rasat samman.

– Gonaives är en ödelagd och isolerad stad. Vi klarar inte en orkan till, sade borgmästare Stephen Moise.

Stängda nickelgruvor

I området där Ike landade på Kuba ligger Holguin där landets främsta exportvara nickel tas upp och bearbetas. Gruvor och fabriker stängdes inför ovädret. Holguin och sockerplantagerna i närheten har inte drabbats av en storm med Ikes styrka på 50 år.

Efter att ha passerat Kuba tros Ike följa samma väg som orkanen Gustav – genom Mexikanska buktens oljefält och möjligen också in mot New Orleans där orkanen Katrina tog 1 500 liv för tre år sedan.

Risken för att det tättbefolkade området kring Miami och Fort Lauderdale ska drabbas av orkanen tycktes minska men besökare fick under lördagen order att lämna Florida Keys.

TT/aftonbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM