Experten: Man vill visa att Samak är lika korrupt som Thaksin

NYHETER

Monica Lindberg Falk är doktor i Socialantropologi och jobbar på centrum för Öst- och Sydöstasienstudier vid Lunds Universitet. Genom sitt arbetet har hon i flera år studerat Thailand och är en av Sveriges mest kunniga även om hon vill poängtera att hon inte är expert på det politiska maktspelet som råder i landet.

– Det handlar om starka krafter just nu i Thailand. PDA som är partiet som stått bakom demonstrationerna den senaste tiden har väldigt mycket makt bland de intellektiuella i södra Thailand och Bangkok och de vill på alla sätt avsätta Samak, säger Monica Lindberg Falk.

Dagens händelser i Thailand är bara kulmen av en situation som varit på upptakt under flera månader. De senaste veckorna har stora demonstrationer rasat och det har varit omöjligt för Samak att ta sig till sitt arbete. Förra veckan utlystes undantagstillstånd i landet.

PDA som ligger bakom demonstrationerna vill enligt Lindberg Falk på alla sätt stutuera ett exempel och visa att Samak är av samma skrot och korn som Thaksin.

En vinkel som enligt Lindberg Falk inte belysts så mycket är att PDA inte bara ogillar Samak för att hans sägs vara Thaksins marionett utan även för hans inblandning i Studentrevolten 1976, då flera studenter dödades.

– Både Thaksin och Samak har haft ett stort stöd på den fattiga landsbygden. Men när det blir stora skandaler som visar på korruption reagerar väjarna, vilket är den effekt som PDA vill ha.

Att det just var ett matprogram som fällde Samak Sundaravej är inte förvånande. Samak är enligt Lindberg Falk inte den första politikern som lagat mat i tv. Thaksin förekom flitigt i matprogram, bland annat när han ville bevisa att det var ofarligt att äta kyckling under fågelinfluensan.