Åtalas för grov egenmäktighet med barn

NYHETER

Göteborg (TT) Pappan åkte i väg med sin lilla dotter Alicia till Kambodja. Nu åtalas han misstänkt för grov egenmäktighet med barn.

Den 47-årige pappan, som åtalades på tisdagen vid Göteborgs tingsrätt, nekar till brott.

I polisförhören har han sagt att han har uppfattat det så att både han och hans före detta sambo, flickans mor, har gemensam vårdnad av flickan. Hon var fem år när pappan en dag i juni i fjol hämtade henne i Göteborg för en två veckors semester.

Befann sig i Kambojda

De återvände dock inte. Efter en tid visade utredningen att pappan befann sig i Kambodja. Han häktades i sin frånvaro i augusti i fjol, greps denna sommar och utlämnades till Sverige.

Flickan, som fanns med pappan i Kambodja och nu är sex år fyllda, hämtades hem till Sverige av mamman. Enligt åklagaren är mamman ensam vårdnadshavare.

”Impulsbeslut”

Pappan har sagt i förhören att han uppfattat de två veckorna som flexibla. Fört var det tänkt att de skulle åka till Norge, men det ändrades till en ö invid Guernsey. Det blev dock inte dit de åkte heller, utan färden slutade i Kambodja.

Familjen hade tidigare bott i Thailand och mannen beslutade sig för att åka dit med dottern. I Kuala Lumpur tog han ett impulsbeslut om att åka tillfälligt till Kambodja i stället för direkt till Thailand.

Förra året kom 129 ärenden in till utrikesdepartementets enhet som arbetar med att hitta barn som förts bort – från Sverige eller till Sverige. Hittills i år har man fått in 76 ärenden.

TT