GRIPEN

Polskt Fritzl-fall avslöjat. 45-årig pappa höll dottern fången – flickan födde två barn

NYHETER

Han stängde in dottern i ett rum utan dörrhandtag då hon var 14 år.

Sedan dess har hon fött två små pojkar som adopterats bort.

I Polen kallas den 45-åriga pappan för en ny Josef Fritzl.

Foto: Handout Reuters
FÖRSÖKTE RYMMA. Den 45-årige pappan greps i byn Siedlce förra veckan. Enligt polisen försökte mannen fly utomlands när han insåg att dottern gjort en anmälan.

En polsk domstol beslutade på måndagen att häkta 45-åringen i minst tre månader, för att polisen ska kunna utreda fallet.

Han greps på en tågstation i byn Siedlce i centrala Polen i fredags. Han var då på flykt och försökte enligt polisen att ta sig till Italien.

Dottern, som hunnit fylla 21 år, anklagar sin pappa för systematiska våldtäkter och andra sexövergrepp i minst sex års tid.

– Pappan gjorde hennes liv till ett rent helvete. Hon blev våldtagen, bunden och hotad med kniv, sa polismannen Jacek Dobrzynski till polsk tv på måndagskvällen.

Födde två pojkar

Polisen är hittills förtegen om fallet, men berättar att man fick en anmälan från den lilla orten Siemiatycze nära gränsen mot Vitryssland i förra veckan.

Dottern kom själv in på polisstationen tillsammans med sin mor och bad om hjälp. Hon berättade att hon hållits fången och instängd i ett rum i familjens hem sedan hon var 14 år. För att hon inte skulle kunna ta sig ut hade pappan bland annat tagit bort dörrhandtagen på insidan.

Dottern fick bara komma ut vid ett fåtal tillfällen – bland annat 2005 och 2007, då hon var höggravid och togs till sjukkhus. Pappan följde med och tvingade henne att lämna de små pojkarna redan där. De adopterades sedan bort.

– Det var dottern själv och hennes mor som till slut anmälde mannen för våldtäkt, säger polisens talesman Mariusz Sokolowski till polska tv-kanalen TVN24.

Enligt polisen har mamman, som är gift med 45-åringen, bekräftat dotterns berättelse. Inklusive att flickan varit gravid vid två tillfällen.

– Den första pojken föddes på ett sjukhus i Wroclaw. Den andra föddes i Siemiatycze i nordöstra Polen efter att familjen flyttat dit. Bägge var sannolikt resultatet av våldtäkterna.

Polisen söker nu via sjukhusen efter barnen, för att kunna fastställa faderskap med hjälp av dna.

Man undersöker också om dottern kontaktat någon annan tidigare för att be om hjälp eller om hon fått vård någonstans förutom vid förlossningarna.

Jämför med Fritzl

I Polen jämförs 45-åringen med skräckpappan Josef Fritzl.

– Det här kan i vissa delar vara en historia som liknar den i Österrike, säger Mariusz Sokolowski.

Varför historien i Polen rullats upp först nu är oklart. Men mamman stödjer dottern.

– Det finns många frågor i det här fallet. Det är också svårt att höra den unga kvinnan. Hon har reagerat mycket starkt på det hon utsatts för, säger Sokolowski.

Fallet Josef Fritzl rullades upp tidigare i år. Den 73-årige Fritzl har medgett att han höll sin nu 42-åriga dotter och deras barn fängslade i en specialbyggd källarhåla under familjens hus i 24 år.

Fritzl utsatte sin dotter för systematiska sexövergrepp vid tusentals tillfällen och hon födde sju barn i källaren.

ARTIKELN HANDLAR OM