”Inget hemligt budskap i beskrivningen av våra viner”

NYHETER

"Diskret och jordigt" betyder inte att vinet smakar illa.

Systembolagets vd Anitra Steen tillbakavisar uppgifterna om hemliga koder i smakbeskrivningarna.

– Beskyllningarna är självfallet felaktiga.

Anitra Steen.

Aftonbladet skrev på tisdagen om hemliga koder i Systembolagets beskrivningar av viner. Artikeln hänvisade till tidningen Dagens Arbete som talat med en person med god insyn i företaget.

– Står det ”diskret och jordigt” och kanske ”med smak av mogna äpplen” om ett vitt vin – spring åt andra hållet för då är det ett riktigt skitvin, sa källan.

Fingervisning

Skälet skulle vara att ingen leverantör får gynnas framför en annan. Då skulle monopolet bli ifrågasatt.

Artikeln fick många läsare att reagera. Det gjorde även Systembolagets vd Anitra Steen som i ett uttalande säger att påståendet om hemliga koder är felaktigt.

Hon menar att syftet med smakbeskrivningarna av dryckerna är att ge kunderna och medarbetare en fingervisning om dryckens utseende, doft och smak samt dess användningsområde.

– De ord som används i smakbeskrivningarna är dokumenterade och tydligt definierade. Valet av ord grundar sig på hur vinerna smakar. Men smakbeskrivningen är inget betyg på vinet. Det är sedan upp till upp till kunden att avgöra om vinet är bra eller dåligt, skriver hon.

Inom kort ska Systembolaget lägga ut samtliga stil-, smak-, graderings- och aromord med förklaringar på webbplatsen så att alla kan del av språket och bättre tolka beskrivningarna.