För gammal för mobil

Ingemo, 80, nekad köpa mobiltelefon hos Phone House

NYHETER

För gammal för mobiltelefon.

Ingemo Brunström, 80, stoppades från att teckna abonnemang av Telias återförsäljare Phone House.

– Försäljaren rev kontraktet framför ögonen på mig när han fick reda på min ålder.

Foto: Foto: JOAKIM NORDLUND
REV PAPPEREN ”Försäljaren tittade på min legitimation och gick för att ringa sin chef. När han kom tillbaka sa han att vi inte fick teckna något abonnemang”, berättar Ingemo Brunström.

Ingemo och hennes make Åke Brunström, 77, bor i en villa i centrala Boden.

Men trots att de har god ekonomi och aldrig dragit på sig någon betalningsanmärkning blev det stopp när de skulle teckna fast mobiltelefonabonnemang.

”Har ni mobil?”

– Det var en ung manlig försäljare som ropade till sig oss när vi var och handlade i en mataffär och frågade om vi hade mobiltelefon.

Men när de fyllt i uppgifterna ville försäljaren se en legitimation.

– Han tittade på min och gick sedan iväg för att ringa till sin chef. När han kom tillbaka sa han att vi inte fick teckna något abonnemang.

– Är det åldern? frågade jag.

Rev papperen

– Ja, svarade han.

Det värsta var att försäljaren rev papperna mitt framför ögonen på dem.

– Det var kränkande, säger Ingemo Brunström.

Jan Sjöberg, presschef på Telia, blir bestört när han hör talas om händelsen.

– Vi har ingen övre åldersgräns hos oss. Jag har pratat med Phone House och vi kommer att försöka ta kontakt med paret. De är välkomna som kunder hos oss.

FAKTA

Andra åldringar som nekats krediter, lån och jobb

 En 75-årig man nekades en kortkredit hos Citibank för att han var för gammal. Åldersgränsen för lån hos banken går just vid 75 år.

 Ikeagrundaren Ingvar Kamprads egen Ikanobank hade en åldersgräns på 70 år för lån. Efter debatten om åldersdiskriminering har den nu slopats.

 Diskrimineringsombudsmannen stämde i november förra året biluthyrningsfirman Hertz för att ha nekat en kompetent 62-årig utlandsfödd kvinna en anställningsintervju.

 Vid årsskiftet införs en ny lag i Sverige som förbjuder åldersdiskriminering i arbetslivet. Två folkpartistiska riksdagsledamöter kräver att den lagen skärps.